Boko Haram preuzeo odgovornost za otmicu nigerijskih učenika

Najmanje 333 učenika još se vode kao nestali nakon napada na srednju školu za dječake u prošli petak u državi Kacini.

U Nigeriji je ubijeno oko 36.000 ljudi, a dva milijuna bilo je prisiljeno pobjeći iz svojih domova

Boko Haram u utorak je preuzeo odgovornost za otmicu stotina učenika na sjeveroistoku Nigerije, u onome što se čini velikim širenjem djelovanja naoružne skupine na nova područja.

Najmanje 333 učenika još se vode kao nestali nakon napada na srednju školu za dječake u prošli petak u državi Kacini, stotine kilometara udaljenoj od uporišta Boko Harama u sjeveroistočnoj Nigeriji.

“Ja sam Abubakar Šekau i naša braća su u pozadini otmice u Kacini”, rekao je vođa Boko Harama u glasovnoj poruci, prenijela je Hina pozivajući se na strane agencije.

Kad je više od 100 naoružanih napadača na motociklima nahrupilo u seosku školu sjeverno od grada Kankare, učenici su se razbježali pokušavajući sakriti se u obližnjem grmlju.

Neki su uspjeli pobjeći, ali mnogi učenici su uhvaćeni, podijeljeni u skupine i odvedeni, posvjedočio je mještanin za AFP.

Hashtag #BringBackOurBoys na društvenim je mrežama od vikenda, a sličan hashtag korišten je i kad je Boko Haram 2014. oteo 276 djevojčica u Čiboku na sjeveroistoku Nigerije.

Za napad tijekom vikenda prvotno su okrivljene naoružane skupine lokalno poznate kao “razbojnici” koje napadaju u nestabilnoj regiji gdje su česte otmice radi otkupnine.

Vojska je rekla da je locirala skrovište “razbojnika” i da je vojna operacija u tijeku.

Otmice su se dogodile u matičnoj državi predsjednika Muhamadua Buharija, koji je osudio napade i naredio da se pojača sigurnost u školama. U Kacini su sve škole zatvorene.

Boko Haram i frakcija Islamska država u pokrajini zapadnoj Africi (ISWAP) vode pobunu na sjeveroistoku Nigerije, a smatra se da su na sjeverozapadu prisutni samo u manjoj mjeri.

No, porasla je zabrinutost zbog upada ove naoružane skupine u regiju, posebno nakon što su ekstremisti koji tvrde da su na sjeverozapadu objavili propagandni video kojim izražavaju vjernost Abubakaru Šekauu ranije ove godine.

“Uzastopno me udarao”

Buhari je borbu protiv Boko Harama postavio kao prioritet svoje administracije, ali sigurnosna situacija na sjeveru Nigerije pogoršala se od izbora 2015. godine.

Za vrijeme posjete guvernera države Kacine tom području u subotu, stanovnici su ljutito prosvjedovali. U nedjelju su prosvjednici pozdravili vladino izaslanstvo koje je vodio ministar obrane Bašir Salihi-Magaši.

Osama Aminu Maale jedan je od učenika koji je pobjegao otmičarima i vratio se roditeljima.

“Naoružani napadači izvukli su nas ukupno 520 iz škole”, rekao je 18-godišnji učenik za vikend telefonom za AFP.

“Nakon što su nas odveli, autobus se zaustavio, a starije učenike natjerali su da nas prebroje. Izbrojali su da nas je 520”, rekao je.

Taoci su podijeljeni u skupine prije nego što su Maale i još četvorica pobjegli.

“Zbog slabog zdravlja nisam mogao slijediti ostatak skupine, zato me jedan od naoružanih uzastopno udarao. Na kraju me pustio da zaostanem, pa sam iskoristio šansu i pobjegao”, rekao je.

Pobuna Boko Harama počela je 2009. na sjeveroistoku Nigerije te se proširila na okolne države, uključujući Niger, Kamerun i Čad.

Otad je u Nigeriji ubijeno 36.000 ljudi. Dva milijuna ljudi bilo je prisiljeno pobjeći iz svojih domova, što je izazvalo humanitarnu krizu u regiji.

Sklopljena je regionalna vojna koalicija u svrhu borbe s pobunjenicima.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO