Američko javno školstvo pod pritiskom

Dva operatera charter škola u Philadelphiji priznala su krivicu po optužnicama za prevare (AP)

Sistem javnog školovanja u Sjedinjenim Američkim Državama, nekada uzor svijetu, je pod sve većim pritiskom državne elite.

Philadelphia, njihova posljednja žrtva, sprema se da proda svoje škole – i njihovu upravu – profiterima i prodavačima magle. Već znamo kako će se ova priča završiti.

Uprava javnih škola u Philadelphiji objavila je krajem aprila da je pred bankrotom, te da će predati ovlasti privatnim operaterima.

Nije iznenađujuće da loše obrazovanje koje nudi privatizirani obrazovni sistem također sa sobom nosi i tešku dozu korupcije.

Naime, ako gradski lideri dobiju ono što žele, 64 javne škole će se zatvoriti u narednih pet godina, te će do 2017. oko 40 posto gradske djece ići u takozvane ‘charter’ škole. To su škole sa privatnom upravom koje finansiraju gradske vlasti.

Za one koji cijene demokratiju i sumnjaju u mudrost korporativne elite, najalarmantnija je činjenica da gradske vlasti neće moći nadzirati svoj vlastiti školski sistem. Školama će, umjesto toga, upravljati “mreže”, a kontrola nad njima bit će prodavana na licitacijama. Moć uprave mrežama može biti dodijeljena bilo kome – uključujući i izvršne direktore kompanija za obrazovanje koje ostvaruju profit.

Privatizacijom do uništenja

Situacija u Philadelphiji, o kojoj slabo izvještavaju mediji u SAD-u, je zastrašujuća slika onoga što američka elita planira za ostatak naših javnih škola. Iskustvo Philadelphije već je pokazalo da će predavanje javnog obrazovanja privatnim operaterima konačno dovesti do njegovog uništenja.

Činjenica je da Philadelphia već ima najprivatiziraniji školski sistem u SAD-u. Godine 2001. savezna država Pennsylvania preuzela je gradski školski sistem i predala upravu većine škola privatnim operaterima, a čak 25 škola ponudila je kompanijama koje ostvaruju profit.

Studija Vaughana Byrnesa sa Univerziteta Johns Hopkins pokazala je da su škole pod privatnom upravom nakon pet godina ostvarivale lošije akademske rezultate od javnih škola.

Nije iznenađujuće da loše obrazovanje koje nudi privatizirani obrazovni sistem također sa sobom nosi i tešku dozu korupcije. Državni odvjetnik pokrenuo je krivične istrage protiv barem šest charter škola u Philadelphiji, nakon što su dnevni list Philadelphia Inquirer i državni revizor izvijestili o rasprostranjenim finansijskim malverzacijama i nepotizmu u sistemu charter školovanja.

Kao i u drugim gradovima, javni novac naširoko je zloupotrebljavan za profitiranje od nekretnina. Operateri charter škola koristili su škole kao zajmoprimce, plaćajući sami sebi da izdaju vlastitu imovinu. Jedan charter operater čak je otvorio privatni parking na školskom posjedu.

Ogromne plate bile su uobičajene za operatere charter škola, a neki su neobjašnjivo primali pune plate u više škola.
Najmanje dva operatera charter škola u Philadelphiji priznali su krivicu za jednu takvu seriju prevara. Presuda se očekuje u julu, a istraživački izvještaji Inquirera možda će dovesti do još optužnica.

Uloga štednje

Štednja je bitan partner privatizacije u SAD-u, gdje je školstvo New Orleansa prije Philadelphije podvrgnuto promjenama, a sve se više potkopava školstvo u New Yorku i Chicagu.

U američkim javnim školama, privatizacija i štednja predstavljene su kao rješenja problema uglavnom izazvanih – pazite sad – privatizacijom i štednjom. 

Školama nedostaju resursi. Bogate i njihove kompanije dovode kao prinčeve na bijelim konjima da “spašavaju” ili pljačkaju, šta god više voljeli, ove sisteme koji propadaju.

U Philadelphiji, prema navodima lista City Paper, “škole odavno nisu imale ni blizu adekvatno finansiranje”.

Zaista, država Pennsylvania godinama se branila tužbe, koju su 1999. podnijele gradske vlasti, okružna školska uprava i Nacionalno udruženje obojenih ljudi (NAACP), u kojoj se država tereti za rasnu diskriminaciju: javne škole, koje uglavnom pohađaju siromašna djeca koja nisu bijelci, sistematski su slabije finansirane od škola na rubu grada i onih u provinciji, koje uglavnom pohađaju bijelci.

Da budemo jasni, većina javnih škola u Philadelphiji nisu podobna mjesta za djecu i potrebne su im istinske reforme. Za razliku od New York Cityja, većina stanovnika Philadelphije srednje klase ne šalje djecu u javne škole u centru grada. 

Umjesto toga, podnose velike finansijske žrtve da se presele van centra. Ali samo u suludom liberalizirajućem okruženju trenutne američke politike bi ijedna razumna osoba mogla vjerovati da će se uništenjem gradskih škola njihovi problemi riješiti.

U američkim javnim školama, privatizacija i štednja predstavljene su kao rješenja problema uglavnom izazvanih – pazite sad – privatizacijom i štednjom.  Ali ovo uopće nisu rješenja, već recept za nastavak iste priče.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i nužno ne odražavaju uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera