Nadziranje muslimana: Priča o tri grada

Gradonačelnik New Yorka Bloomberg stao je u odbranu programa, sugerirajući da je takav nadzor muslimana potreban kako bi se grad održao sigurnim (Getty Images)

Pišu: Faiza Patel i Michael Price

Obilje izvještaja koji otkrivaju da je njujorška policija (NYPD) nadzirala američke muslimane – u džamijama, restoranima, knjižarama, pa čak i osnovnim školama u New Yorku, New Jerseyu, New Orleansu i šire – izazvali su brojne reakcija širom zemlje. Gradonačelnik Michael Bloomberg i komesar policije Ray Kelly stali su u odbranu programa, sugerirajući da je takav nadzor muslimana potreban kako bi se grad održao sigurnim.

Sigurno je da NYPD ima težak zadatak i da je zaštitio Njujorčane u vrijeme visoke pripravnosti. No, reakcije javnih službenika u gradovima poput Los Angelesa i Chicaga, koji su se također suočili sa ozbiljnim terorističkim prijetnjama, pokazuju da efikasna borba protiv terorizma ne iziskuje takav težak izbor između naše slobode i naše sigurnosti.

Alternativni pristup

Iskreni napori za izgradnju partnerstva sa američkim muslimanskim zajednicama predstavljaju alternativni pristup terorizmu, koji se pokazao uspješnim i u skladu sa našim ustavnim vrijednostima.

Studije pokazuju da je do 40 posto informacija korištenih za zaustavljanje terorista došlo od američkih muslimana.

Grad New York razumljivo je osjetljiv na probleme terorizma. Kao što su to gradonačelnik Bloomberg i komesar Kelly u više navrata izjavili, održavanje New Yorka sigurnim zahtijeva da policija izgradi povjerenje kod američkih muslimanskih zajednica, koje mogu biti najbolje pozicionirane za pružanje informacija potrebnih za sprečavanje terorističke zavjere.

Naime, studije pokazuju da je do 40 posto informacija korištenih za zaustavljanje terorista došlo od američkih muslimana. No, odluka NYPD-a da nadgleda muslimanske zajednice isključivo na temelju njihove religije ne doprinosi izgradnji povjerenja.

Poruka studenata Univerziteta u New Yorku

Naime, LAPD je 2007. godine razmotrio, te zbog usklađenog protivljenja kako muslimanskih grupa tako i onih za građanska prava, odbacio plan “mapiranja” muslimanskih zajednica nalik njujorškom.

Samostalnost koja košta

No, razlika između tih policijskih uprava nije samo u stavu prema američkim muslimanskim zajednicama. Los Angeles i Chicago svoj protuteroristički rad obavljaju prvenstveno u saradnji sa FBI. NYPD, međutim, izvodi samostalnu protuterorističku i obavještajne operacije, koja porezne obveznike godišnje košta više od 100 miliona dolara, i koja zapošljava 1.000 službenika.

Povijesna predanost našeg naroda građanskim slobodama i vjerskoj toleranciji ne smije biti gurnuta u stranu talismanskim tvrdnjama o nacionalnoj sigurnosti.

Međutim, za razliku od FBI, kojeg nadgleda glavni inspektor i koji podnosi izvještaj Kongresu, u NYPD-u se obavještajne operacija provode bez značajnog nadzora. Ako NYPD insistira na tome da bude nešto kao mini FBI, onda bi trebao biti podložan i istom stepenu nadzora – nezavisnog glavnog inspektora.

Njujorčani su zahvalni NYPD-u na njegovom radu u zaštiti grada. Međutim, povijesna predanost našeg naroda građanskim slobodama i vjerskoj toleranciji ne smije biti gurnuta u stranu talismanskim tvrdnjama o nacionalnoj sigurnosti. Glavni inspektor bi mogao donijeti veću transparentnost u mračni svijet prikupljanja podataka, služeći kao pošteni posrednik u utvrđivanju zakonitosti programa NYPD-a.

Transparentnost za povjerenje

Glavni inspektor bi mogao pomoći u razbijanju trenutnog kruga optužbi i poricanja i to dobivanjem i dijeljenjem pouzdanih informacija, čime bi se našim izabranim vođama i Njujorčanima omogućilo da bolje procijene policijske programe. Takva transparentnost bi pomogla u vraćanju teško narušenog povjerenja između NYPD-a i manjinskih zajednica te dovela do stvaranja jače, efikasnije policije.

Nemojmo zaboraviti da su svi Amerikanci – muslimani, Jevreji, kršćani, budisti, Hindusi i ateisti – podjednako posvećeni sigurnosti naše zemlje, a naša zemlja će biti najsigurnija kada svi zajedno radimo u ostvarivanju tog cilja.

Stavovi izraženi u ovom članku su autorovi i nužno ne predstavljaju uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera