Ukupna pomoć Grčkoj 380 milijardi eura

Barroso: Zajedno smo sastavili veoma ambiciozan program podrške za Grčku (AFP)
Barroso: Zajedno smo sastavili veoma ambiciozan program podrške za Grčku (AFP)

Predsjednik Evropske komisije (EK) José Manuel Barroso je izjavio da će ukupna vrijednost pomoći prezaduženoj Grčkoj biti 380 milijardi eura.

“Zajedno smo sastavili veoma ambiciozan program podrške, do sada nezabilježene podrške, za Grčku”, obratio se on u srijedu Evropskom parlamentu (EP) tokom debate o ekonomiji.

Kada se uzmu u obzir svi elementi, vrijednost zajmova dostići će “380 milijardi eura”, kazao je predsjednik EK-a.

Na svakog Grka, od njih blizu 11 miliona, tako dolazi po 33.600 eura duga.

U tu sumu uključeno je 40 milijardi eura standardnih davanja Evropske unije (EU) za Grčku u periodu od 2007. do 2013. godine, 100 milijardi eura duga koji su otpisali privatni kreditori Atine i 240 milijardi eura iz paketa pomoći EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Na svakog Grka od njih blizu 11 miliona tako dolazi po 33.600 eura duga, a ukupna suma jednaka je 177 posto bruto društvenog proizvoda (BDP) Grčke.

“Niste sami. Vjerujemo da Grčka može ostvariti dobre rezultate ako svako tome bude posvećen”, ocijenio je Barosso.

Atina je primila prvi paket pomoći u maju 2010. godibne, kada se više nije mogla zaduživati na finansijskim tržištima. Investitori su strahovali da im novac neće biti vraćen, s obzirom na grčki ogromni javni dug od 350 milijardi eura.

Drugi paket pomoći odobren je početkom ove godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Premijer Lukas Papadimos će od predsjednika Karolosa Papuljasa tražiti zakazivanje prijevremenih izbora za prvu nedjelju u maju.

11 Apr 2012

Većina Grka protivi se planu ekonomskog oporavka koji su, u zamjenu za finansijsku pomoć, Atini nametnuli Evropska unija i Međunarodni monetarni fond.

15 Apr 2012
Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO