Naučnik koji je stvorio smrtonosni virus pokušava umiriti javnost

Voditelj holandskog istraživačkog tima koji je otkrio smrtonosni soj virusa ptičje gripe u srijedu je ustvrdio da opasnost od moguće objave tog istraživanja “nije tako velika kako što se misli u svijetu”.

“Prijetnja za biosigurnost nije tako velika kao što svi misle, jer stvaranje tog virusa nije jednostavan postupak i za njega morate imati visokokvalificirano i vrlo brojno osoblje te odgovarajuće radne uvjete”, rekao je za AFP Ron Fouchier.

Fouchier je sa svojim kolegama u laboratoriju u Roterdamu stvorio mutirani soj virusa H5N1 koji prvi put ima potencijal jednostavnog prijenosa zrakom među sisavcima, pa tako i s čovjeka na čovjeka. Ovaj virus se zasad među ljudima može prenositi samo bliskim kontaktom.

The Independent tvrdi da Sjedinjene Države sada strahuju da bi ubojita formula mogla sada pasti u ruke terorista koji bi ga mogli iskoristiti kao biološko oružje za masovno uništavanje.

Poslati drugim zemljama

Mediji prenose da je iz SAD-a zatrženo da se informacije o soju virusa moraju pažljivo skriti od moguće zloupotrebe. No, naučnik koji ga je stvorio kaže:

“Te informacije moraju dobiti zemlje u kojima virus H5N1 izaziva epidemije, kako bi bile pripravne za slučaj da se pojavi ta mutacije virusa”, rekao je Fouchier, ali i dodao da poštuje preporuke NSABB-a (Američko Nacionalno naučno savjetodavno vijeće za biosigurnosti) da je već poslao pročišćenu verziju rezultata istraživanja.

Soj virusa ptičje gripe H5N1 dosad je zarazio šesto ljudi koji su došli u direktan dodir s peradi, ali uz smrtnost od 60 posto.

Naučnici ne dvoje da novi soj virusa, nastao sa samo pet mutacija na dva gena, ima potencijal uzrokovati katastrofalnu pandemiju u kojoj bi mogli umrijeti desetine miliona ljudi.

Izvor: Agencije