Putin prihvatio nominaciju za predsjednika Rusije

Putin je članovima Ujedinjene Rusije rekao da stranci finansiraju nevladine organizacije da bi utjecali na izbore (EPA)

Vladimir Putin je prihvatio nominaciju svoje stranke Ujedinjena Rusija za povratak u rusko predsjedništvo, te je optužio strance za finansiranje njegovih političkih suparnika.

Od Putina, premijera koji je funkciju predsjednika Rusije obavljao od 2000. do 2008. godine, očekuje se lagano osvajanje predsjedničkih izbora u martu.

Ali ankete javnog mnijenja ukazuju na činjenicu da bi parlamentarni izbori koji se održavaju slijedeće sedmice mogli oslabiti dominaciju njegove stranke u ruskoj politici.

Izgleda da je Putin proglasio svoju nominaciju u nedjelju, da bi Ujedinjenoj Rusiji, kojoj je opala popularnost, dao bolju šansu na izborima četvrtog decembra.

Utjecaj Zapada

“Naravno, prihvatam ponudu uz zahvalnost“, rekao je Putin samouvjereno, prihvatajući nominaciju pred 10.000 pristalica koji su uzvikivali njegovo ime.

Putin je rekao da „predstavnici nekih stranih zemalja skupljaju one koje plaćaju i podučavaju ih i dodijeljuju im poslove da bi sami utjecali na izbornu kampanju“.

Navodne pokušaje Zapada da utječu na izborni proces u Rusiji je nazvao „beskorisnim poslom” i “protraćenim novcem“.

„Bolje bi bilo da su taj novac iskoristili da plate nacionalni dug i da prestanu trošiti novac na neefikasne i skupe vanjske politike“, rekao je Putin.

Izvor: Agencije