'Lijepo je bilo u Sarajevu...'

Na današnji dan, prije punih 40 godina, pred više od 60.000 Sarajlija i gostiju iz cijelog svijeta, otvorene su XIV zimske olimpijske igre

(Steve Fenn /Disney General Entertainment Content via Getty Images)
(Steve Fenn/Disney General Entertainment Content via Getty Images)

Prvi put u historiji, 18. maja 1978. godine, prekinut je program Radija Sarajevo riječima:

"Jugoslavija, glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo 1984. godine biće domaćin Zimskim olimpijskim igrama". Radosnu vijest izgovorio je Nikola Noka Bilić.

U Atini je Međunarodni olimpijski komitet odabrao Sarajevo za organizatora XIV zimskih olimpijskih igara. U konkurenciji su bili japanski Sapporo i švedski Goeteborg. U prvom krugu Sapporo je imao 33, Sarajevo 31, a Goeteborg 10 glasova, dok je u drugom Sarajevo, s tri glasa prednosti nad Sapporom (39:36) dobilo priliku da organizuje Igre.

Pred Sarajevom je bio veliki posao, jer je grad u tom trenutku imao samo jednu ledenu plohu u Skenderiji i nekoliko skijaških staza na Jahorini.

Odmah se počelo s gradnjom sportskih kompleksa na okolnim planinama: Trebeviću, Jahorini, Bjelašnici i Igmanu, ali i na objektima u samom gradu. Pored sportskih objekata grad je dobio modernu infrastrukturu, nove saobraćajnice, aerodrom, nikla su i čitava naselja...

Svi sportski objekti bili su završeni u jesen 1982.

Sve je bilo spremno, jedino što je nedostajalo je snijeg

Veliki snijeg zatrpao je grad u noći pred otvaranje Igara, a učenici Prve i Druge gimnazije ručno su očistili stadion Koševo kako bi bio spreman.

(AP Photo/Kurt Strumpf)
(AP Photo/Kurt Strumpf)

Otvaranje XIV zimskih olimpijskih igara, održano pred više od 60.000 Sarajlija i gostiju iz cijelog svijeta na stadionu Koševo, u direktnom TV prijenosu pratilo je više od dvije milijarde ljudi.

Olimpijski plamen zapalila je klizačica Sanda Dubravčić, bakljom koju je 2.289 kilometara, širom Jugoslavije, pronijelo 1.600 nosača plamena.

Zakletvu u ime olimpijaca položio je skijaš Bojan Križaj, a u ime sudija Sarajlija Miodrag Perović.

(Heinz Kluetmeier /Disney General Entertainment Content via Getty Images)
  • 1.272 takmičara (274 žene, 998 muškaraca)
  • 49 timova
  • 39 disciplina
  • 7.825 akreditovanih novinara i tehničkog osoblja
  • 760 novinskih redakcija i 67 TV kuća
  • 10.450 volontera

U februaru 1984. u Sarajevu se okupilo 1.272 sportista iz 49 država, što je u to vrijeme bio rekordan broj.

Bile su to prve igre na kojima nije bilo bojkota sjevernoatlantskog niti varšavskog pakta i prve Igre pod predsjedavanjem Juana Antonija Samarancha.

Više od 140 miliona dolara uloženo je u organizaciju Zimskih olimpijskih igara, a prodano je 250.000 ulaznica.

To su bile i prve Igre koje nisu završile finansijskim deficitom. Ostvaren je suficit od 12 miliona dolara, ponajviše zahvaljujući prihodima ostvarenim od naknada za emitovanje, koji su napravili veliki skok, popevši se, sa 20.726.000 dolara u Lake Placidu 1980. na cifru od 102.682.000 dolara u Sarajevu.

Prva olimpijska medalja za domaćina

Skijaš Jure Franko (lijevo) osvojio je srebro u veleslalomu i prvu jugoslavensku medalju na Zimskim olimpijskim igrama

(AP Photo)
(AP Photo)
Marja-Liisa Kirvesmiemi-Hämäläinen osvojila je tri zlatne medalje (Matti Bjorkman / EPU / AFP)

Marja-Liisa Kirvesmiemi-Hämäläinen iz Finske postala je jedina žena koja se takmičila na šest Zimskih olimpijskih igara.

Dominirala je u sva tri takmičenja ženskog skijaškog trčanja, svaki put pobjeđujući sa prednošću od najmanje 10 sekundi. Osvojila je i bronzanu medalju u štafeti 4 x 7,5 km.

Šveđanin Gunde Swan je na Igmanu trijumfalno završio utrku na 15 km i štafetno nadmetanje 4x10 km, a u trci na 50 km osvojio srebrnu medalju.

Po dvije zlatne medalje u brzom klizanju osvojili su Kanađanin Gaétan Boucher i Karin Enke iz Istočne Njemačke. Norveški biatlonac Eirik Kvalfoss osvojio je set medalja, a braća blizanci Phil i Steve Mahre iz SAD-a zauzeli su prvo i drugo mjesto u slalomu.

Jure Franko je osvojio srebrenu medalju s vremenom 2:14.41 (Getty Images)

Posebnu radost domaćinima donio je skijaš Jure Franko, koji je osvojio srebro u veleslalomu i prvu jugoslavensku medalju na Zimskim olimpijskim igrama.

„Volimo Jureka više od bureka“, jedna je od parola koje se najčešće izrekne kada neko u Sarajevu spomene Franka, pa i 40 godina kasnije.

„U svakom slučaju, tada nisam bio ni svjestan toga kolika je to čast i koji je značaj tog slogana. Njega su Nadrealisti smislili tada, ad hoc, i taj slogan se i dan-danas gdje god se desi da kažem moje ime, gdje god prolazim u regionu, ko god me prepozna, ljudi to povezuju sa tom sloganom. Sada mi je to puno jasnije šta to znači i baš sam presretan kad to i čujem“, kazao je Franko u intervjuu povodom 40. godišnjice Igara.

Bolero

Britanski par u umjetničkom klizanju Jayne Torvill i Christopher Dean hipnotizirali su gledatelje i sudije svojom interpretacijom 'Bolera'

(Trevor Jones /Allsport /GettyImages)
(Trevor Jones /Allsport /Getty Images)

Za jedan od najljepših momenata Igara u Sarajevu zaslužni su britanski par u umjetničkom klizanju Jayne Torvill i Christopher Dean, i njihova interpretacija Bolera Mauricea Ravela, za koju su sudije dodijelile savršene ocjene za umjetnički dojam.

Legendarni klizači vratili su se u olimpijsku dvoranu Zetra, danas dvoranu Juan Antonio Samaranch, povodom obilježavanje 30- godišnjice Igara i ponovili svoj Bolero.

Dodijeljene 222 medalje

Najuspješnijim sportistima u 39 disciplina na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu dodijeljene su 222 medalje.

Najviše zlatnih otišlo je u tadašnju Istočnu Njemačku, dok je u ukupnom broju jednu više osvojio SSSR.

'Doviđenja, drago Sarajevo'

(David Madison/Getty Images)
(David Madison/Getty Images)
(David Madison/Getty Images)

Svečanom ceremonijom u dvorani Zetra 19. februara, uz taktove pjesme "Lijepo je bilo u Sarajevu" zatvorene su XIV zimske olimpijske igre.

„Doviđenja, drago Sarajevo“, poručio je predsjednik Međunarodnog organizacionog komiteta Juan Antonio Samaranch, uz ocjenu da su Igre u Sarajevu najbolje organizovane do tada.

O tome da sve prođe u najboljem redu brinuo je i Vučko, maskota Igara koju je dizajnirao akademski slikar, karikaturista i dizajner iz Slovenije Jože Trobec.

Vučko je i 40 godina kasnije jedan od najprepoznatljivijih simbola ovoga grada i dokaz da olimpijski duh još uvijek živi na obalama Miljacke.

Izvori: Međunarodni olimpijski komitet, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine

Izvor: Al Jazeera