'Lijepo je bilo u Sarajevu...'

Na današnji dan, prije punih 40 godina, pred više od 60.000 Sarajlija i gostiju iz cijelog svijeta, otvorene su XIV zimske olimpijske igre

(Steve Fenn /Disney General Entertainment Content via Getty Images)
(Steve Fenn/Disney General Entertainment Content via Getty Images)

Prvi put u historiji, 18. maja 1978. godine, prekinut je program Radija Sarajevo riječima:

"Jugoslavija, glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo 1984. godine biće domaćin Zimskim olimpijskim igrama". Radosnu vijest izgovorio je Nikola Noka Bilić.

U Atini je Međunarodni olimpijski komitet odabrao Sarajevo za organizatora XIV zimskih olimpijskih igara. U konkurenciji su bili japanski Sapporo i švedski Goeteborg. U prvom krugu Sapporo je imao 33, Sarajevo 31, a Goeteborg 10 glasova, dok je u drugom Sarajevo, s tri glasa prednosti nad Sapporom (39:36) dobilo priliku da organizuje Igre.

Pred Sarajevom je bio veliki posao, jer je grad u tom trenutku imao samo jednu ledenu plohu u Skenderiji i nekoliko skijaških staza na Jahorini.

Odmah se počelo s gradnjom sportskih kompleksa na okolnim planinama: Trebeviću, Jahorini, Bjelašnici i Igmanu, ali i na objektima u samom gradu. Pored sportskih objekata grad je dobio modernu infrastrukturu, nove saobraćajnice, aerodrom, nikla su i čitava naselja...

Svi sportski objekti bili su završeni u jesen 1982.

Izvor: Al Jazeera