Mapa: Zemlje u kojima nestaju novinari

Istražili smo gdje nestaje najviše novinara, ali i ubistva medijskih radnika u zemljama regije od 2000. godine do danas.

(Al Jazeera)

Baza podataka Reportera bez granica (RSF) otkriva da je od 2000. godine do danas nestalo više od 170 novinara širom svijeta.

Sirija i Meksiko predvode listu, sa po 33 medijska profesionalca koji su nestali u protekle 23 godine.

Većina novinara sa liste (22) nestala je u periodu od 2011. do 2013. godine u Siriji, kada je počeo rat u toj zemlji, ali je i u 2019. godini nestalo pet novinara.

U Meksiku, koji je postao najsmrtonosnija zemlja za predstavnike medija, nestala su 33 novinara, a većina nestanaka se još uvijek istražuje.

U ovoj zemlji je od 2000. godine do danas ubijeno 149 novinara i medijskih radnika; samo u ovoj godini su ubijena četiri novinara.

Reporteri bez granica naglašavaju da se novinari nalaze na listama samo ako je utvrđeno da je njihova  mrt/nestanak/pritvor povezana s novinarskim poslom koji su obavljali.

U bazi RSF-a nema evidentiranih nestanka novinara u zemljama regije, kao ni u većini Evrope.

Devet ubijenih novinara u regiji

Na listi ubijenih nekoliko je novinara i medijskih radnika iz regije.

Za Albaniju je navedeno ubistvo Pala Kole, zaštitara ispred sjedišta TV kuće Top Channel, koji je ubijen 27. marta 2023. godine.

Za Hrvatsku je navedeno ubistvo urednika tjednika Nacional Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića 23. oktobra 2008. godine.

Tri su ubistva novinara ili medijskih radnika navedena za Kosovo: ubistvo Sheftija Popova (Rilindja) 10. septembra 2000. godine, Bekima Kastratija (Bota sot) 19. oktobra 2001. godine i Bardehula Ajetija (Bota Sot) 7. juna 2005. godine.

Za Crnu Goru je navedeno ubistvo urednika podgoričkog lista Dan Duška Jovanovića 27. maja 2004. godine.

Smrt britanskog televizijskog producenta Kerema Lawtona (Associated Press Television News) u martu 2001. godine, kada je granatirano kosovsko selo u blizini sjeverno-makedonske granice, navedeno je kao ubistvo novinara u Sjevernoj Makedoniji.

Reporteri bez granica za Srbiju imaju evidentirano jedno ubistvo od 2000. godine, ubistvo Milana Pantića, dopisnika Večernjih novosti iz Jagodine, 11. juna 2001. godine.

Izvor: Al Jazeera