Interaktivno: ISIL regrutuje EU

Priredio: Edah Henić

Prema posljednjim podacima iz izvještaja grupacije Soufran, između 27.000 i 31.000 ljudi otputovalo je u Siriju i Irak da se priključi ISIL-u i drugim “nasilnim ekstremističkim grupama.”

Priliv boraca iz zapadne Evrope, čiji se broj udvostručio od juna 2014. na približno 5.000 visoko je koncentrisan na nekoliko lokacija. Tri četvrtine zapadnoevropskih boraca dolazi iz samo četiri države: Francuske, Velike Britanije, Njemačke i Belgije. U svakoj od ovih država nalazi se nekoliko izolovanih zajednica iz kojih dolazi većina boraca. Siromašna briselska četvrt Molenbeek u Briselu, možda je najpoznatija od svih.

Policija je ubrzo nakon napada u Parizu, u novembru 2015. godine napadače povezala s Briselom i pretražila njihove kuće u četvrti Molenbeek. Tražili su članove ćelije koja je planirala i koordinisala napade u Parizu.

Ta potraga  je kulminirala nakon više od četiri mjeseca potrage, kada je uhapšen glavnoosumnjičeni  Salah Abdeslam. U nekoliko navrata izmakao im je u posljednji čas.

Nekoliko dana nakon njegovog privođenja, desili su se krvavi napadi u evropskoj prijestolnici. Sigurnosne službe su upozoravale na pojavu da – čim se jedna ćelija zatvori – druga se otvori.

Procentualno, u Siriju je otputovalo više Belgijanaca nego građana bilo koje druge evropske države.

Belgija EU prijestolnica terorista?

Molenbeek i druge siromašnije četvrti pokazale su se kao plodno tlo za regrutovanje boraca ISIL-a.

Nezaposleni mladi ljudi, bez perspektive i nade, laka su meta, a ISIL-ove poruke su jednostavne i zavodljive.

„ISIL je u Molenbeku bio zainteresovan za grupe sitnih kriminalaca i dilera droge. Prilazili su tim ljudima i okretali ih na svoju stranu. To je proces koji ne traje dugo“ objašnjava sociolog Johan Lehman za  Al Jazeeru.

Regrutovanje Balkana

Sa Balkana u Siriju je otišlo 875 boraca, od čega 800 iz četiri zemlje: Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Makedonije.

U izvještaju grupacije Soufan se navodi da je grupa ISIL na Balkanu uložila znatne napore u regrutovanje novih članova. Iskorištavaju članove već postojećih ekstremističkih grupa i veliki broj simpatizera da bi, ujedno, regrutovali nove članove i pomagali članovima iz drugih krajeva svijeta na putu prema Siriji.

Ipak, najveći broj boraca po glavi stanovnika i najveći ukupni broj boraca i dalje dolazi iz Tunisa. Čak 6.000 Tunižana je otišlo na strana ratišta –  što je više nego iz cijele zapadne Evrope. Što za Belgiju predstavlja Molenbeek, u Tunisu su  gradovi  Bizerte i Ben Gardane.

Kako su naglasili iz Soufana, u ovim gradovima prisutan je opasan spoj siromaštva, visoke stope kriminala i drugih antivladinih aktivnosti. Dodaju tome još i jednostavan pristup prekograničnom putovanju. Podaci također pokazuju da u rat u Siriji i Iraku ljude najjače privlači prijatelj ili član porodice koji je tamo već otišao.


NAPOMENA: Nezvanični podaci za Srbiju i Crnu Goru. Crna Gora ima 30 stranih boraca (0,7 mil. stanovnika ukupno)

Jedna od pouka do koje je Soufan došao analizirajući ove podatke jeste “lična priroda regrutovanja” u grupe kao što je ISIL. Zaključuju da – kako se žarišta razvijaju, regrutovanje putem društvenih mreža postaje manje važno od onog putem direktnog kontakta među ljudima, dok grupe prijatelja i komšija uvjeravaju jedni druge da putuju odvojeno ili zajedno da se pridruže ISIL-u.

U interaktivnoj mapi pogledajte iz kojih sve država dolaze strani borci i u kojem broju.

Izvor: Al Jazeera / The Soufan Group