Kako koristiti ‘balkanski’ telefon u EU

Šta da radite ako niste korisnik usluga nekog EU, odnosno EEA mobilnog operatera, a potreban vam je brz i pouzdan pristup internetu dok ste u roamingu? Koje su opcije na raspolaganju?

Roaming ni prilikom putovanja u Evropsku uniju više ne predstavlja bauk (Fabrizio Bensch / Reuters)

Na teritoriji Evropske ekonomske zajednice, koju čine članice Evropske unije, Norveška, Island i Lihtenštajn, prije sedam godina je ukinuta naplata roaminga. Uvek “kaskajući“ Zapadni Balkan je na taj revolucionaran korak gledao kao na teško ostariv san. Međutim, četiri godine kasnije on se ostvario i u našem regionu, pa tako korisnici mobilnih usluga telekomunikacionih operatora u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu, Severnoj Makedoniji i Albaniji više ne moraju da se plaše korišćenja mobilnih telefona dok krstare pomenutim zemljama.

Ipak, taj svojevrsni bauk zvani roaming ostao je na snazi za sve one koji putuju iz našeg regiona u pomenutu Evropsku ekonomsku zajednicu (EEA).

Zbog toga se najveći deo korisnika odlučuje da tada minimalno koristi telefon, odnosno da se povezuje na internet samo preko besplatnih WiFi mreža kojih svakako ne manjka, kako kod nas, tako i na zapadu. Pored mnogih privatnih WiFi mreža u restoranima, hotelima i drugim ugostiteljskim objektima, mogućnost povezivanja na internet je moguća i preko javnih mreža aerodroma ili železničkih stanica uz određena ograničenja, najčešće u vidu vremenskog limita. Poslednjih nekoliko godina pojavile su se i javne gradske bežične mreže koje su dostupne u centrima većih evropskih gradova. Povezivanje na njih je besplatno uz prethodnu registraciju.

WiFi – besplatna opcija koja može koštati

Kada sve pomenuto uzmemo u obzir, postavlja se pitanje pa da li nam je tokom putovanja potrebno da “klasično” razgovaramo ili uključujemo mobilni internet. Najjednostavniji odgovor bi bio da i nije. Međutim, sve te WiFi mreže imaju tehnička ograničenja, poput maksimalnog broja korisnika koji može da se poveže na njih u jednom trenutku, brzine protoka informacija i, naravno, udaljenosti od samog hotspota. Uz to, pristup mobilnom internetu je neophodan u slučaju da se izgubite u nekom novom gradu ili promašite skretanje na autoputu, a mape naravno niste blagovremeno skinuli. Čak i da ste skinuli mape, pristup internetu je potreban kako biste mogli da pratite trenutno stanje saobraćaja, što u slučaju putovanja po Evropi može biti i više nego korisno.

Još jedan bitan negativni aspekt korišćenja javnih WiFi mreža je sigurnost. Naime, povezivanjem na njih postoji opasnost da do vaših podataka dođu sajber kriminalci. Tako je moguće da “u ponudi” imate dve istoimene mreže, od kojih je jedan prava, a druga lažna – napravljena kako bi se preko nje došlo do podataka s korisnikovog uređaja. Zlonamerni korisnici mogu doći do podataka drugih korisnika i skeniranjem drugih uređaja na određenoj WiFi mreži.

Kako bi ste se osigurali prilikom povezivanja na WiFi mrežu preporuka je korišćenje VPN usluga, kao i pristup sigurnim HTTPS stranicama. Takođe, treba izbegavati bilo kakve bankarske transakcije dok ste povezani na neki javni WiFi.

Zbog svega toga korišćenje mobilnog interneta je daleko elegantnije, ali i sigurnije rešenje. Ovo se posebno odnosi na poslovne korisnike kojima je, s jedne strane, bitan kvalitetan pristup internetu, a s druge, sigurnost pristupa, jer šteta, nastala u slučaju da zlonamerni korisnici dođu u posed kompanijskih podataka, može biti paprena.

Šta da radite ako niste korisnik usluga nekog EU, odnosno EEA mobilnog operatora, a potreban vam je brz i pouzdan pristup internetu dok ste u roamingu? Koje su vam opcije na raspolaganju?

Roaming paketi

Najpre su to roaming dodaci koje nude domaći operatori. Oni ne zavise od mesečnog paketa, a moguće ih je kupiti i dok ste u inostranstvu. Prilično su povoljni – prosečna cena im je u proseku ispod deset evra za gigabajt podataka. Ako vam pomenuti gigabajt ne zvuči previše znajte da je sasvim dovoljan za nedelju dana putovanja pod uslovom da ne trošite na video sadržaje ili video pozive, kao i da ste prethodno preuzeli mape.

EU (e)SIM

Druga opcija, ako niste korisnik nekog EEA operatora, jeste da to postanete. Kupovina prepaid broja, a zatim odabir određenog mesečnog paketa, predstavlja odlično rešenje, naročito za korisnike koji često putuju na Zapad. Još ako posedujete dual SIM telefon ili uređaj koji podržava eSIM “kartice”, onda ćete na jednostavan način uživati u “normalnom” korišćenju telefona. Cena ove usluge varira i zavisi od niza faktora, a okvirno za desetak evra možete dobiti 5-6 gigabajta interneta za mesec dana, uz dovoljno minuta za klasične razgovore i isto toliko SMS poruka.

Ako koristite ovu opciju, potrebno je znati i određena pravila za korišćenje besplatnog roaminga. Ovo je najbolje pojasniti na određenom primeru. Kupili ste pretplatnički SIM ili eSIM nekog hrvatskog operatora i nakon Hrvatske, odlučili ste da krenete dalje. Na raspolaganju su vam sve pogodnosti kao da ste u domaćoj mreži, pa čak i više od toga jer dok ste u EEA roamingu, omogućeno vam je zvanje i slanje SMS poruka bilo kog broja s teritorije EEA zbog “Roam Like at Home” politike. Korišćenje interneta je ograničeno na 80-ak posto količine koja vam je dostupna “kod kuće” što je i više nego dovoljno.

Napokon jeftiniji roaming sa EU-om

Prošle godine pojavila se i uslovno rečeno treća opcija za lagodnije korišćenje mobilnog telefona u EEA roamingu. Uz podršku EU i Regionalnog saveta za saradnju (RCC) na samitu “EU – Zapadni Balkan”, održanom decembra 2022. godine, potpisana je EU-WB Roaming Deklaracija, u skladu sa kojom je 1. oktobra 2023. počelo snižavanje cena korišćenja podataka u roamingu.

Za razliku od ukidanja naplate roaminga na teritoriji Zapadnog Balkana, koji su potpisale sve zemlje iz regiona, ovaj sporazum je potpisalo 38 telekomunikacionih kompanija iz EU i sa Zapadnog Balkana.

Dogovorena je najviša cena data roaminga od 18 evra za gigabajt podataka, s tim što operatori mogu sami da izaberu na koji način će sprovesti ovo smanjenje. Većina njih je odlučila da ponudi snižene cene kroz roaming pakete. Najniža cena u ovom trenutku iznosi samo 1,6 evra po gigabajtu prenesenih podataka u roamingu u EU.

Potrebno je naglasiti da nisu sve kompanije potpisnice snizile cene na isti način, a samo su tri regionalna operatora (po jedan iz Bosne i Hercegovine, Albanije i sa Kosova) primenila ovaj dogovor tako da njihovi korisnici bez aktiviranja roaming dodataka mogu surfovati u EEA bez bojazni od astronomskih računa.

Prema deklaraciji, dodatna smanjenja su planirana u narednim godinama – od 2026. maksimalna cena gigabajta bi trebala biti 14 evra, a od 2028. godine devet evra.

Iz svega navedenog jasno je da roaming ni prilikom putovanja u Evropsku uniju više ne predstavlja bauk. Pre puta je potrebno uložiti minimalan napor kako biste izabrali opciju koja vam najviše odgovara i uz relativno malo novčanih sredstava moći ćete da lagodno koristite mobilni telefon dok ste u Zagrebu, Parizu, Berlinu…

Izvor: Al Jazeera