Preporuka za planinarski vikend: Ponosni stražar nad kanjonom Rakitnice

Dok se penjete na vrh Lovnica, sve vrijeme imate vrtoglavi pogled na Rakitnicu, ali ste i u prilici da posjetite i dva planinska bisera – sela Lukomir i Čuhoviće.

Pogled na kanjon Rakitnice, Lovnicu (lijevo) i Obalj (desno), sa Visočice (Zehrudin Isaković)

Vrh Lovnica (1.856 metara) pripada masivu moćne planine Bjelašnice. Nalazi se na njenom krajnjem jugu, između sela Lukomira i Čuhovića. Ovaj vrh ujedno se nalazi nad kanjonom rijeke Rakitnice, kao nijemi stražar koji je marljivo posmatra i čuva.

Podsjetimo da je sama Bjelašnica jedna od najpoznatijih planina u Bosni i Hercegovini. Ponajprije zbog činjenice da su se na njenim padinama 1984. godine odigravala takmičenja Zimskih olimpijskih igara. Bjelašnica je nakon ovoga planetarnog događaja postala zimski centar sa razvijenom infrastrukturom za skijanje. Blizina Sarajeva uvjetovala je da se na Bjelašnici izgradi veliki broj planinarskih domova, te da se preko njenih golih vrhova, instalira razvijena mreža planinarskih puteva.

Pogled na Lukomir (Zehrudin Isaković)

Na Bjelašnici se nalazi niz planinskih sela, koja su izgradnjom asfaltnog puta iz Sarajeva, preko Visočice do Konjica, bukvalno oživjela i doživjela novu renesansu.

Posebno interesantna su sela Lukomir, Blaca, Čuhovići, Lukavac i Umoljani, koja svojom djelimično sačuvanom planinskom arhitekturom, zadivljuju brojne posjetitelje koji dolaze iz svih dijelova svijeta.

Upravo to i jeste jedna od najvećih vrijednosti ture na Lovnicu. Dok se penjete na njen široki hrbat, sve vrijeme imate vrtoglavi pogled na Rakitnicu, ali, istovremeno, u prilici ste i da posjetite dva planinska bisera – sela Lukomir i Čuhoviće. Interesantno je da u Čuhovićima, i pored neobično surovih uvjeta, jedan stanovnik ostaje u selu i preko zime.

Lukomir – jedno od najviših sela u Bosni i Hercegovini

Lukomir se nalazi na prostoru općine Konjic. Vrijedno je reći da to selo ima svoja dva naselja: Donji i Gornji Lukomir. Gornji Lukomir se ugnijezdio visoko gore, na rubu kanjona Rakitnice. To je tradicionalno planinsko selo, i, uz Čuhoviće, jedno od najviših u Bosni i Hercegovini.

Lukomir je proglašen nacionalnim spomenikom

Na osnovu stećaka, koji se nalaze u selu i koji potiču iz 14. i 15. vijeka, vjeruje se da je selo bilo naseljeno i prije više stotina godina. Gradeći, prvo sezonska naselja (stanove), koja su poslije prerasla u današnje selo, najvećim dijelom su se ovdje naseljavali ljudi iz familija Čomora i Masleša, koji su i danas najbrojnije porodice u Gornjem Lukomiru.

Zbog svoje očuvane arhitekture, Lukomir je proglašen nacionalnim spomenikom.

Nacionalni spomenik čine objekti smješteni u selu Lukomir (96 objekata, od čega 46 stambenih, 49 privrednih, kao i bivša škola), nekropola sa 18 stećaka na lokalitetu Vlaško groblje i nekropola sa devet stećaka na lokalitetu Jezerine.

Tura Čuhovići – Lovnica – Lukomir – Čuhovići

PRISTUP

Sa magistralnog puta Sarajevo – Mostar, ukoliko idete iz pravca Sarajeva, skrenuti za Džepe, kod benzinske pumpe Petrol (putokaz za Džepe), nekoliko kilometara prije Konjica. Nastaviti asfaltiranim putem 15-ak kilometara sve do Čuhovića. Moguće je automobilom doći do kraja sela, gdje parkirate.

Kad se popnete na Blatačku visoravan pažnju će vam zaokupiti veličanstveni prizori Prenja iz vrlo neobičnog ugla. Odavde se još jednom potvrđuje koliko je Prenj magična i lijepa planina, sa vitkim vrhovima, od kojih je svaki za sebe posebna priča.

Napomena, u zimskom periodu ovisno o tome koliko je snijega, kakvo je stanje na terenu i da li je očišćeno, možete se i približiti Čuhovićima. Trenutno, zbog visokog snijega nije moguće dovesti skroz do sela. Prilaz je moguć do sela Vrdolje, 3-4 kilometra prije Čuhovića. Preporučujem krplje ili turne skije za kretanje.

OPIS

Iz Čuhovića markiranim putem, isprva blagom uzbrdicom, pa potom šumskim prostorom sve do ruba kanjona Rakitnice (dva kilometra). Ovdje je raskrsnica: desno je za Blace i Kašiće, lijevo za Lukomir.

Mi ne idemo nijednim od ova dva puta, nego još više lijevo, uz sam rub šume, penjati se ravno gore nemarkiranom uzbrdicom. Sa orijentacijom nećemo imati problema, držeći se ruba šume, koja će nas izvesti na plato kojim pristupamo na sam vrh Lovnice (30-40 minuta).

Kanjon Rakitnice – lijevo na obodu Lovnica, desno Visočica

Pogled sa vrha je fascinantan. Ravno ispred je Visočica sa epskim kanjonom Rakitnice. Neposredno ispod je selo Lukomir, iznad kojeg je Obalj (1.896 metara). Ukoliko pogledamo još malo lijevo, ukaže nam se ostatak prostora Bjelašnice, na kojem dominira najbliži vrh Krvavac (2.062 metra).

Sa vrha logičnom nizbrdicom (nemarkirano) se spustimo u Lukomir (30 minuta).

Lukomir je romantično staro selo, na rubu kanjona Rakitnice, u kojem stanovnici iz sjeverne Hercegovine, obitavaju, čuvaju stoku i siju poljoprivredne kulture koje mogu uspijevati u alpskim uvjetima.

Iz Lukomira se predivnom, laganom, markiranom stazom, vratimo u Čuhoviće (četiri kilometra). Put vodi po izohipsi pobočjem Lovnice, kroz sam kanjon Rakitnice, što je posebna dodana vrijednost ove ture. Do raskršća za Blace, sa jedne, i Čuhoviće, sa druge stane, treba dva kilometra, ili pola sata do 45 minuta hodanja. Odavde još toliko na samu polaznu tačku današnjeg planinarenja.

***

visina ishodišta: 1.300 metara, visina vrha : 1.856 metara, visinska razlika: 556 metara

vrijeme: Čuhovići – Lovnica sat i po, Lovnica – Lukomir pola sata, Lukomir – Čuhovići sat i po; ukupno: četiri sata

tura pogodna za hodanje, trčanje, turno skijanje, krpljarenje

težina: 2-3.

Izvor: Al Jazeera