Generacija ujedinjena kroz sportove

Kroz inkluzivni festival, UNFPA i Specijalna olimpijada Bosne i Hercegovine doprinijeli su pozicioniranju napora u pravcu društvene inkluzije širom zemlje.

Platforme poput Inkluzivnog festivala i UNIFIED škola više su od posebnog projekta (Reuters)

U vrijeme velikih globalnih poremećaja i nestabilne realpolitike, fokus međunarodne zajednice na najmarginaliziranije kategorije kako bi oživjela osnovni princip ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija da niko ne smije biti izostavljen, čini se najurgentnijim.

Dok svijet obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom, jedna izvanredna platforma zaživljava širom Bosne i Hercegovine, koja pruža definitivno najbolju praksu te pozicionira jednu od najviše marginaliziranih potkategorija stanovništva kao autore ključne inovacije koja unosi inkluziju tamo gdje je ona najpotrebnija.

Prema vodećim izvještajima Ujedinjenih nacija, djeca i mladi s intelektualnim i razvojnim teškoćama i dalje su možda najviše marginalizirane populacije u današnjem svijetu. Specijalna olimpijada Bosne i Hercegovine i Populacijski fond Ujedinjenih nacija u BiH su kroz snažno partnerstvo proveli kampanju održavanja sportskih turnira u sedam gradova širom zemlje  kako bi istaknuli sposobnosti i talente mladih s intelektualnim i razvojnim teškoćama zajedno s njihovim vršnjacima bez teškoća, kao i onima iz drugih marginaliziranih kategorija.

Kroz inkluzivni festival, UNFPA i Specijalna olimpijada Bosne i Hercegovine doprinijeli su pozicioniranju napora u pravcu društvene inkluzije širom zemlje. Uz izdašnu financijsku pomoć Vlade Italije i Fonda Ujedinjenih nacija za izgradnju mira, Festival je okupio 730 mladih svih nacionalnosti, od čega 45% žena, 42% mladih s invaliditetom i 15% pripadnika romskih zajednica.

Razne zajednice u Sarajevu, Bijeljini, Brčkom, Bosanskom Petrovcu, Banjoj Luci, Tuzli i Istočnom Sarajevu su iz prve ruke svjedočile pozitivnom učinku u promoviranju inkluzije, poštovanja i tolerancije. Inkluzivni festival također je bio platforma za međugeneracijski dijalog, pomažući u zacjeljivanju i premoštavanju podjela u Bosni i Hercegovini.

Inkluzivni razvoj

Ovaj fokus također je bio prisutan u školama širom Bosne i Hercegovine. Kroz globalnu predanost Fondacije Stavros Niarchos inkluzivnom obrazovanju kroz sport, Specijalna olimpijada Bosne i Hercegovine donijela je svoj program UNIFIED sportova u stotine škola širom zemlje. Fokus na inkluzivni razvoj u školskim dvorištima i zajednicama dokazano poboljšava sveukupno zadržavanje i učenika i učenica i nastavnika i nastavnica.

UNIFIED program je pokazao svoju djelotvornost u drastičnom smanjenju stope vršnjačkog zlostavljanja koje je samo po sebi zastrašujući podatak u širem obrazovnom i društvenom spektru, a ima i značajnu transakcijsku vrijednost.

UNIFIED sportovi i UNIFIED škole Specijalne olimpijade naglašavaju hitnost društvene inkluzije u svim okruženjima i dokazali su se kao atraktivan društveni ekosistem koji uključuje sve više i više mladih iz redovnih obrazovnih ustanova širom Bosne i Hercegovine i svijeta.

Platforme poput Inkluzivnog festivala i UNIFIED škola više su od posebnog projekta koji se provodi jednom godišnje i pokazuju da inkluzivno programiranje može i treba biti sastavni dio društvenog razvoja, obrazovanja, razvoja sporta, osnaživanja mladih i još mnogo toga.

Od nogometnog igrališta preko učionica do sportskih klubova širom Bosne i Hercegovine, tema socijalne inkluzije uzima značajan zamah i nudi svijetu najbolju praksu koju bi trebalo slijediti. Neka na Međunarodni dan osoba s invaliditetom 2023. godine svijet iskoristi snagu ovih primjera, još ih više ojača i na taj način osnaži mlade svih sposobnosti kako bi svijetu donijeli istinski ujedinjenu UNIFIED generaciju.

Izvor: Al Jazeera