Preporuka za planinarski vikend: Vran, planina iznad Blidinja

Planina Vran dio je Via Dinarice, jedinstvenog ‘traila’ koji se proteže od Slovenije do Albanije u dužini od 1.200 kilometara.

Vran u ljetnjem periodu - planina koja dominira iznad Dugog polja (Zehrudin Isaković)

Planina Vran nalazi se na području općine Tomislavgrad, a dominantno se uzdiže iznad Dugog polja pored Blidinjskog jezera.

Područje Blidinja je Park prirode i smatra se mjestom ugodnim za boravak, kako zbog predivnih predjela, tako i za rekreaciju. Na Blidinjskom platou nalazi se i skijalište, te više hotela i restorana koji su dobra logistika za kvalitetan provod.

Ime Vran planine povezuje se s tamnim izgledom planine kada se gleda iz Polja. Sa druge strane, pastirske priče kažu da je Vran dobio ime po jatima vrana koje su nastanjivale podnožje ove planine.

Planina Vran sa tipičnom kućom područja Blidinja u prvom planu (Velija Hasanbegović / Ustupljeno Al Jazeeri)

Ova planina ima četiri vrha viša od 2.000 metara, a najviši je Veliki Vran (2.074 metara). Južno od Velikog Vrana je Bijela Glava (1.990 metara) i Vran (2.020 metara).

Podnožje planine obraslo je bukovom šumom i klekovinom, dok je jugoistočna strana gola, bez šume. Vran je pun vrtača, zapadna strana je gotovo potpuno obrasla klekovinom, premda je ima i sa istočne strane.

Nekropola stećaka na Blidinju upisana na UNESCO-vu listu kulturne baštine (Velija Hasanbegović / Ustupljeno Al Jazeeri)

U Dugom polju, koje dijeli Čvrsnicu i Vran, nalazi se vrlo lijepa nekropola stećaka, koja je zbog svog značaja uvrštena i na UNESCO-vu listu kulturne baštine. Ova je činjenica utjecala i na veliku posjećenost turista ovom području. Iz godine u godinu bilježi se njihov porast.

Planina Vran dio je Via Dinarice, jedinstvenog traila koji se proteže od Slovenije do Albanije u dužini od 1.200 kilometara.

Tura: Blidinje – Veliki Vran

(uspon sa pogledom na Čvrsnicu; tura je pogodna za hodanje, krpljanje i turno skijanje)

Pristup

Pristupiti Blidinju, koje je ishodište za uspone na Vran, moguće je iz više pravaca.

Prva varijanta je iz Jablanice asfaltnim regionalnim putem, koji se u više serpentina penje na visoku blidinjsku površ. Nedaleko od motela „Hajdučke vrleti“ nalazi se ishodište za ovu turu.

Druga varijanta je iz pravca Tomislavgrada. Prilaz iz ovog pravca će vam omogućiti da uživate u prekrasnoj okolini, a kada se već približite Blidinju, pogled na Vran i Čvrsnicu će vas ostaviti bez daha.

Pogled na Čvrsnicu sa Vrana je spektakularan (Zehrudin Isaković)

Doći se može čak i iz doline Drežnice, makadamskim putem, gdje ćete biti nagrađeni izvanrednim prolazom kroz jednu od najmarkantnijih hercegovačkih planinarskih dolina.

Opis

Od motela „Hajdučke vrleti“ markiranom stazom preko polja prići u samo podnožje planine. Ovdje se put počinje penjati, ravno uzbrdo, krećući se preko livada, mjestimično manjih stijena i kroz klekovinu, sve do vršnog platoa Vrana. Ovaj dio uspona je vrlo strm. Olakšanje predstavlja pogled na Čvrsnicu i Dugo polje, koji, kako se uspinjemo postaju sve atraktivniji. Tokom penjanja, svakako povremeno odahnite, popijte vode i uživajte u visokogorskom ambijentu koji vas okružuje.

U principu, ovaj jednostavni, ali strmi put, lakše ćete podnijeti ukoliko se često osvrćete na Čvrsnicu, na kojoj je divan pogled sve vrijeme tokom uspona.

Na vrhu možete zasluženo odahnuti i na miru uživati u pogledu na čvrsničke vrhove – Veliki Vilinac, Pločno, kao i na ostatak platoa koji okružuju još i planine Vran i Čabulja. Impresivan je i pogled na vizure planina zapadne Bosne.

Najjednostavniji je povratak istim putem, premda se možete odlučiti i za kružnu turu, preko vrha Vran, pa do planinarskog doma Orlova stina na obali Blidinjskog jezera.

Jezero Blidinje sa planinom Vran u pozadini (Velija Hasanbegović / Ustupljeno Al Jazeeri)

Samo jezero smješteno je na 1.184 metra nadmorske visine, u jugozapadnome dijelu Dugoga polja. Ono svojom bojom i veličinom ukrašava okolni prostor. Istovremeno, jezero je vrlo korisno za napajanje brojne stoke, kao i prirodni balans ove mikroregije. Zimi je ono zaleđena ploha po kojoj se možete klizati.

U zaključku, vođen ličnim preferencijama, smatram da je ova planina privlačnija zimi, kada možete uživati u turno-skijaškoj turi koja se ne zaboravlja.

***

visina ishodišta: 1.200 metara; visina vrha: 2.074 metara; visinska razlika: 874 metara

vrijeme: Hajdučke vrleti – vrh Veliki Vran tri sata; povratak 2-2,5 sata; ukupno: do 5,5 sati.

Izvor: Al Jazeera