Gradonačelnikovo staro odijelo

Priča o EYOF-u bila je prenapuhana šarena laža u čijoj su pozadini isparili milioni budžetskih novaca.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka (Armin Durgut / PIXSELL)

Krajem aprila je američki FBI iz manhattanskog apartmana bivšeg gradonačelnika New Yorka Rudyja Giuliania izuzeo određene elektroničke uređaje, uključujući i njegov mobilni telefon. Povod za ovu akciju federalnih agenata bile su Giulianijeve nezakonite aktivnosti u pokušaju da se donedavnom predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu osigura drugi uzastopni mandat.

To je jedan od rijetkih primjera u kojima je Sarajevo poprilično ispred New Yorka, budući da je nekoliko sedmica ranije bez telefona na isti način ostao i bivši gradonačelnik našeg glavnog grada Abdulah Skaka. Njemu je telefon oduzet u sklopu istrage o mogućoj trgovini utjecajem tokom procesa izbora njegovog nasljednika na funkciji. Suštinski, i Giulianiju i Skaki su telefoni oduzeti iz istih razloga – izbornih muljaža.

Politička korupcija

Tužno, ali mandat Abdulaha Skake je završio onako kako je i počeo – političkom korupcijom zbog koje, unatoč nekim solidnim rezultatima, nikad nije uspio biti omiljena ličnost sa kojom se građani mogu i žele identificirati. To se najbolje uočava u oduševljenju kojim široka javnost dočekuje svaki potez njegove nasljednice Benjamine Karić, a čiji PR tim bjesomučno eksploatiše tu glad građana za osobom koja je jednako rado viđena i u Srebrenici i u Jasenovcu, i među sportistima i među umjetnicima, koja će općim frazama bez suštine impresionirati strane ambasadore ali i kojoj nije ispod časti vaditi pitu iz rerne u narodnoj kuhinji.

Ruku na srce, simpatičnoj Benjamini se teško mogu zamjeriti dobra volja i energija, a njena sveprisutnost je ionako plod vjerovanja ljevice kako će godine političkog lutanja jednostavno biti nadoknađene forsiranjem kontrasta između nove gradonačelnice i njenog prethodnika. To i nije tako teško jer će, iako je instituciji gradonačelnika Sarajeva osigurao značajnije prisustvo, budžet i neke konkretne projekte poput trebevićke žičare, Abdulah Skaka ipak ostati upamćen po ranije spomenutom koruptivnom dolasku na vlast, te brojnim gafovima.

Dodjeljivao je Skaka titulu počasnog građanina Sarajeva Orhanu Pamuku pa je povlačio tu odluku, nazivao je Stjepana Kljujića bivšim predsjednikom Hrvatske, čestitao je obljetnice „pobjeda nad antifašizmom“ i tako dalje, zbog čega je postao predmetom brojnih internetskih meme-ova. Bizarne vijesti vezane za bivšeg gradonačelnika nisu prestale sa istekom njegovog mandata, pa smo tako saznali kako je u Olimpijskom muzeju Sarajevo iz nekog razloga izloženo skijaško odijelo koje je Abdulah Skaka nosio tokom Europskog zimskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) čije su domaćinstvo 2019. godine podijelili Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Neobična donacija

Iz Olimpijskog muzeja su saopćili kako je cijelu postavku posvećenu EYOF-u donirala jedna firma i kako se Skakino odijelo tu našlo kao dio donacije. U saopćenju nije ništa rečeno o tome kako su došli do ideje da gradonačelnikovo odijelo na kraju i izlože i da li bi tako izložili ama baš sve što im neko donira, recimo kupaće gaćice u slučaju da smo umjesto zimskog EYOF-a ugostili onaj ljetni.

Uglavnom, odijelo je donirala „firma“ i ne treba isključiti opciju da je u pitanju neka od firmi sa kojima su sklapani netransparentni ugovori koji su krasili kako održavanje EYOF-a, tako i generalni pristup Abdulaha Skake kad su u pitanju budžetska sredstva. U posljednjoj godini mandata je čak 277 od 291 ugovora Grad Sarajevo dodijelio kroz direktne sporazume kao jedan od najnetransparentnijih načina provođenja javnih nabavki. U 2020. godini je tako potrošeno 950.000 KM (oko 500.000 EUR).

Ni sam EYOF nije baš bio festival transparentnosti ako znamo da ni dvije godine nakon njegovog održavanja javnost u Bosni i Hercegovini ne zna koliko je ta manifestacija koštala. Poluzvanično, na organizacioni dio sedmodnevnog sportskog događaja je potrošeno oko 12 miliona maraka, a još je oko četiri miliona potrošeno na infrastrukturu. Sama ceremonija otvaranja je navodno koštala oko milion maraka a koliko su ove cifre razumne govori podatak da je EYOF održan šest godina ranije u rumunskom Brasovu imao ukupne organizacione troškove od svega 1.15 miliona eura.

Mala olimpijada ili trećerazredni događaj?

Iako je ovaj događaj građanima Bosne i Hercegovine predstavljen maltene kao „mala olimpijada“ istina je da je riječ o trećerazrednom sportskom događaju koji zanima gotovo samo porodice učesnika, njihove trenere i omladinske sportske saveze. Da nije riječ ni o drugorazrednom događaju govori činjenica da postoje i prave omladinske olimpijske igre (Youth Olympic Games) koje su do sad ugostili ozbiljni zimski sportski centri poput Innsbrucka, Lillehammera ili Lausanne.

S druge strane, Sarajevo je vjerovatno najozbiljniji grad koji je ikad ugostio EYOF – inače se održava u mjestašcima poput slovenačkog Bleda, slovačkog Poprada ili češkog Libereca, a finskoj općini Vuokatti se EYOF toliko dopao da ga je taj gradić veličine Drvara ili Čajniča ove godine trebao ugostiti po drugi put. Ukoliko još uvijek nekome pada na pamet argumentirati o ozbiljnosti EYOF-a nek se samo upita gdje je na vijestima ili na sportskim kanalima ikad čuo za ovaj događaj prije ili nakon što smo ga organizirali u našoj zemlji.

Iz današnje perspektive je jasno da je cijela priča o EYOF-u bila prenapuhana šarena laža u čijoj su pozadini isparili milioni budžetskih novaca za koje niko nikad neće odgovarati. Zato je odijelo Abdulaha Skake u sarajevskom Olimpijskom muzeju nalik ruhu cara iz Andersenove bajke, a svi mi smo u ulozi onog dječaka pred kojim sijeva golotinja laži, lopovluka, korupcije i bahatosti.

Izvor: Al Jazeera