Šarlatanstvo i nadriljekarstvo u doba korone

Primjena 'metoda i lijekova' koje preporučuju nadriljekari bez pratećih kliničkih studija može imati nesagledive posljedice, piše autorica (EPA)

Usred epidemijske svetske strahote, sedi nasmejan čovek pred kamerama, prikačen na neku mašinu, sa cevčicom u veni. Pored njega boca ozona, na glavu povremeno stavi šlem koji, veli, služi za “relaksaciju neurona”.

Gledam i slušam, ne razumem i ne verujem vlastitim očima. Potom na Tviteru, vidim objašnjenje tog nadnaravnog prizora: “Preventivno, još jednom ozoniram sopstvenu krv. Prvi sam u svetu ukazao na ovaj metod lečenja koji može da „reši koronu“” (?!), preporučuje on potom svoj metod u borbi protiv korone.

Ne bih se, naravno, obazirala na šarlatanski prizor, da nije reč o televiziji sa nacionalnom frekvencijom, visoke gledanosti širom Srbije. 

‘Ozonska terapija’

Koordinacioni odbor Mreže akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) potom saopštava: ”Svedoci smo da se na društvenim mrežama i na pojedinim televizijama sa nacionalnom frekvencijom promovišu neproverene metode i medicinska sredstva čija je delotvornost krajnje sumnjiva.

Njihova primena bez pratećih kliničkih studija može imati nesagledive posledice. Zabrinjavajuće je što se promovisanjem pomenutih metoda lečenja sve češće bave osobe koje nemaju nikakvo formalno obrazovanje iz oblasti medicinskih nauka, ali imaju pristup medijima”.

Odbor navodi da je jedan od najsvežijih primera ove vrste „otkriće“ delotvornosti tzv. “metode ozonizacije krvi“ u borbi protiv aktuelne pandemije koronavirusa iza kog stoji “vlasnik televizije koji ne samo da se nikada nije bavio naučnim radom u oblasti medicinskih nauka, niti o užim naučnim oblastima poput virusologije, već nema ni najosnovnija medicinska znanja”.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

”Budući da je nadrilekarstvo fenomen koji postoji, od kad datiraju i bolesti, u svim modernim državama, zakonom je uređena krivična odgovornost za ovakvu vrstu delatnosti“, ukazuje MASA.

I dok se članovi državnog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa u Srbiji, ovim povodom, “ne slažu sa pitanjima” novinara o nadri-kvazi-lečenju, i ne odgovaraju na njih, epidemiolozi koji ne pripadaju ekipi “dvorskih” lekarskih eksperata, upozoravaju da „ozon ubija viruse van organizma, a ako se ubaci u telo, onda ubija organizam” i da je – “sve u svemu to – budalaština”  (dr. Zoran Radovanović, epidemiolog).

No, on na to ne haje i ustrajno tvrdi da je “izumitelj” leka protiv COVIDA-19 ili prevencije te zaraze, te “ne želi da se raspravlja sa strukom”, odnosno sa “par palanačkih đilkoša, zatarabljenih u nekakvim akademskim titulama“. Za te svoje fantazmagorije ima i podršku dvorskih tabloida koja traje i dodatno truje javni prostor.

‘Svemoguća rakija’

Tešim se, sreća u nesreći je što u kućnoj inventuri stanovništva nema mašina za ozonizaciju, a ni šlemova za obnovu neurona.

Nadam se da će naše nervne ćelije i nervni sistem, opstati i bez rezervnog šlema ovakvih “izumitelja”, u cilju “spasavanja” života ovdašnjeg naroda od opasnih virusa svake vrste.

Kolaju, inače, svakojaki saveti po srbijanskim (tabloidnim) medijima i društvenim mrežama o prevenciji od korona virusa, sve i svašta se čita, čuje i gleda.

Osobe sa estrade, poput jedne folk pevačice, šalju preporuke za borbu protiv korona virusa: rakija, beli luk i po jedan Tylol hot (inače namenjen za ublažavanje simptoma prehlade i gripa).

Krajem februara, srbijanski predsednik Aleksandar Vučić poručuje: “Alkohol gde postavite, tu korona virus ne raste. Ja sam sebi našao dodatni razlog da popijem po jednu čašicu dnevno, iako to nema veze s tim alkoholom, ali sam to sebi izmislio, da znate…”  I dodaje : “A Zlatibor (Lončar, srbijanski mistar zdravlja) je saopštio da čisti medicinski alkohol ubija korona virus, računam da i ono gde nije baš čisti alkohol, nego, ono, 41-42 stepena, da i to dobro deluje”.

Nadrilekarski savetodovaci, vidovnjaci, kobajagi iscelitelji, sveznajući mračni “stručnjaci”, savremeni vračevi, nisu ništa novo, ali se u vremenima širenja bolesti i epidemija angažuju i čuju na sve strane. 

Kad je čovek u strahu i na mukama koje ga sateraju u ćorsokak, veruje u sve i svašta ne bi li se domogao slamke spasa. Slepo sve sluša i bezrezervno prima sve što se tiče nevolje koja ga je snašla. Ali, ruku na srce, nadrilekarstvo ne treba nikako izjednačavati sa alternativnom medicinom koju uvažava i prihvata i oficijelna struka.

Ko su, zapravo, nadrilekari ili “nadridoktori” za sve? Da li su to samo sitne šićarđije, prevaranti koji zarađuju na tuđoj muci i trabunjaju u noćnim satima u opskurnim TV emisijama kao “vidovnjaci” kojima se “javlja” nečija sudbina i koje gledaju ljudi oskudnog obrazovanja?

Ili su među njima i oni ozbiljniji i opasniji “vidovnjaci” koji kroje “šta će nam se javiti” uskoro u realnom životu, bez obzira na šišmiše iz Kine.

U Srbiji, nažalost, još nije potpuno uspostavljena dijagnoza ko je sve zaražen tim šarlatanstvom, nadrilekarstvom i savetima kvazistručnjaka opšte prakse.

Izvor: Al Jazeera