U Hrvatskoj znaju kome prvom treba smanjiti platu

Premda bi u uobičajenim vremenima u Hrvatskoj lakše postigli dogovor hoće li nogometni prvak biti Dinamo ili Hajduk, nego došli do konsenzusa o bitnim društvenim pitanjima, pandemija sitnog (ne)bića nazvanog SARS-CoV-2 i to je promijenila.

Društvo je pronašlo svoje zajedničke heroje i to prije svega u, reklo bi se novohrvatski, zdravstvenim djelatnicima. Radi se, naravno, o liječnicima, sestrama i medicinskim tehničarima koji gotovo dva mjeseca stoje na braniku zdravlja zajednice, svjesno se žrtvujući kako bi ostalima bilo bolje.

Njima se svaku večer u osam sati pljeskalo s balkona, u njihovu se čast pjevala Moja domovina, oni su postali istinski junaci našeg doba. O čemu govorimo dovoljno svjedoči podatak da je od 1.407 zaraženih virusom u Hrvatskoj, čak 199 zdravstvenih radnika. Dakle, gotovo 15 posto! Među njima su najzastupljenije medicinske sestre i tehničari. Njih 92 oboljelo je od Covida-19, 72 liječnika, 14 stomatologa, 12 farmaceuta i 9 zaposlenih u administraciji i ostalih.  

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Do zadnjeg velikog prodora virusa došlo je u Domu za starije i nemoćne osobe u Splitu gdje je, prema posljednjim informacijama, zaraženo 40 korisnika, a SARS-Cov-2 ima i osmoro zaposlenika. Iz sata u sat stižu nove vijesti o sumnjama da se virus proširio i u druge domove za starije što je za Nacionalni stožer Civilne zaštite bio najcrnji mogući scenarij.

Zdravlje nacije ispred vlastite dobrobiti

Stoga ne čudi da je i novi ministar zdravstva Vili Beroš, i sam liječnik koji je ovu funkciju preuzeo netom prije početka krize, ovogodišnji Dan svjetskog zdravlja posvetio baš sestrama.

Ne čudi ni da su strukovne udruge u petak predložile ministru da ih dodatno nagradi linearnom stimulacijom kako bi i na takav način zajednica pokazala zahvalu za činjenicu da su zdravlje nacije stavili ispred vlastite dobrobiti i zdravlja svoje obitelji. Na njih je u jednom od svojih rijetkih javnih nastupa upozorio i odnedavni predsjednik države Zoran Milanović koji je ideju o smanjenju plaća u javnom sektoru, posebno onu koja bi se ticala medicinskog osoblja, nazvao krivom pa čak i suludom.

Usprkos svemu tome, uvijek se nađe netko tko je pametniji od svih ostalih pa dipli isključivo u svoje gusle i ne vidi dalje od vlastitog prsta. Ovaj put je tu ulogu preuzela Općina Konavle koja pokriva područje južno od Dubrovnika – od Cavtata do granice s Crnom Gorom.

Odlukom Općinskog vijeća, donesenoj prošli tjedan na elektronskoj sjednici, zbog manjka prihoda smanjena je plaća svim dužnosnicima i zaposlenicima komunalnih tvrtki i javnih ustanova. Vijest kaže da su općinski načelnik i njegov zamjenik ostali bez 30 posto plaće, dok su se vijećnici odrekli naknade za rad u tom tijelu. Bez istog iznosa ostali su i službenici i namještenici u općinskoj upravi. Rezanja, međutim, nisu pošteđeni ni ostali. Vatrogasci su ostali bez 10 posto, baš kao i 18 zaposlenih u tamošnjem Domu za starije i nemoćne.

Možda bi oni i prešli preko toga, posebno s obzirom da je njihov Dom (barem trenutno) pošteđen opasnog virusa, premda je prvi slučaj Covida-19 u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježen upravo na teritoriju koji pripada općini Konavle – u Zračnoj luci Dubrovnik.

Za smanjenje plaća doznale iz medija

Međutim, kako je u ovoj državi puno toga okrenuto naopako, tako je i ovo. Šest sestara i 12 njegovateljica, koje brinu za 80 korisnika, za ovo smanjenje doznale su iz medija. Nitko, naime, nije imao potrebu niti da ih nazove i barem se tako, formalno, ispriča za ovakvu mjeru, ako već nema druge mogućnosti. Vijest ih je dočekala kad su podijelile smjene u dva tima koji rade po 14 dana 24 sata dnevno, kako se ne bi međusobno viđali, s tim da i kad su slobodne moraju biti u pripravnosti, ako se neka kolegica u kontra smjeni razboli.

„Po svim našim saznanjima mi smo jedine medicinske sestre u Republici Hrvatskoj kojima su u ovoj situaciji smanjene plaće. Malo je reći da se osjećamo demoralizirano i poniženo, kao da smo od svih medicinskih sestara u državi mi najmanje vrijedne, a radimo isti posao kao i ostale“, poručile su preko medija, pitajući se hoće li im biti plaćena dežurstva i slobodni dani.

„Ovakav način rada je izrazito psihofizički težak, ali niti u jednom trenutku se nismo usprotivile takvom rasporedu jer smo svjesne da moramo maksimalno dati od sebe da zaštitimo korisnike doma. Radimo više nego ikada, a iz zahvalnosti nam je smanjena plaća“, požalile su se, napominjući da, za razliku od mnogih drugih, nemaju mogućnosti raditi od kuće, ali se i u ovo teško vrijeme zabranjenih posjeta moraju brinuti o korisnicima, jednako kao i prije epidemije.

Odgovor načelnika Bože Lasića je očekivan: „Na smanjenje plaća smo se odlučili jer nemamo novaca. Naš osnovni zadatak je sačuvati radna mjesta jer će nam ti ljudi sutra kada se stanje stabilizira opet trebati“.

Prema njegovim riječima, pri smanjenju plaća pazilo se da zaposlenice s nižim primanjima, poput spremačica, kuharica i peračica rublja, ostanu na istoj plaći. Za ostale, kako kaže, naprosto nema novca, jer se Dom, s ukupno 40 zaposlenih, financira jednim dijelom iz uplata štićenika, a drugim iz općinskog proračuna.

Lasić još kaže da Dom ubuduće „ne namjeravaju dirati“ pa da će, ako dopusti situacija, odmah vratiti plaće na staro, a one – nije izdržao da ne kaže – nisu male: sestre imaju 8,5 tisuća kuna (1,15 tisuća eura), a njegovateljice 5 do 6 tisuća kuna (740 eura). Izgleda da situacija sada ne dopušta vraćanje na staro. Prema stanju kakvo je čak bi se prije reklo da će se taj postotak minusa i povećati. Kad se jednom otvori, teško je zatvoriti. Posebno kad se uzima ženama koje nemaju mogućnosti odgovoriti, nego samo sagnuti glavu i nastaviti dalje.  

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera