Puškama protiv virusa

Vojska nije slučajno izabrana, jer ono što rade vojnici na ulicama mogli su i policajci, piše autor (EPA)

U borbi sa virusom Srbija je na ulice izvela vojsku naoružanu dugim cevima. Izlazak vojnih trojki Vojske Srbije sa puškama i prstom na obaraču izazvala je polemiku medju građanima. Pojedini ih vide kao vid pritiska vlasti na građane, misle da demonstriraju silu i doživljavaju ih kao pretnju.

Kažu ‘ipak je previše’ bez obzira na proglašeno vanredno stanje, nije im prijatno dok gledaju u cevi puške, a sve vreme razmišljaju o virusu koji preti, makar u najvećoj meri starijim građanima. Kažu ako su već pod pritiskom zbog nevidljivog neprijatelja, pogled na duge cevi samo im povećava strah.

Neće pucati na virus puškom koju nose, ali bi bilo dobro da maske navuku makar do crnih naočara kako bi sebe zaštitili.

Vojska nije slučajno odabrana

Drugi, a čini se da ih je većina u Srbiji, u vojsci na ulicama sa puškama tokom vanrednog stanja, ne vide ništa čudno. Slične slike vide se i na ulicama drugih evropskih država tokom pandemije.

Ne smetaju im jer im nisu smetali ni u Parizu, ni u Briselu.

Vanredno stanje proglašeno zbog korone ima za cilj između ostalog i da građane uveri da je vreme da zaključaju vrata, da ostanu u kući i da socijalne kontakte smanje na minimum.

Sluđenim ljudima teško je bilo da prihvate takve preporuke, a potom i naredbe jer samo nekoliko dana ranije nadležni su tvrdili da se radi o najsmešnijem virusu u istoriji. Da bi im skinuli osmehe sa lica nadležni su potegli za vojskom kako bi im valjda dočarali da je vrag odneo šalu.

Vojska nije slučajno izabrana, jer ono što rade vojnici na ulicama mogli su i policajci, ali osim odredbi iz odluke o vanrednom stanju, presudno je bilo poverenje.

U Srbiji vojska je institucija sa najvećim poverenjem građana u svim istraživanjima. Izjave, ponašanje ni odevanje vojnog ministra u tome nema prevelikog uticaja jer građani i dalje njaviše veruju vojsci.

„Nose oružje zato što čuvaju objekte, naše bolnice, poštu, naše granice. To mogu da čuvaju samo oružjem koje će da upotrebe ukoliko bilo ko napadne bolnicu, objekat ili granicu“, objašnjava predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dakle vlast tvrdi – tu su da vas zaštite, tu su da uvere one lakoverne da je vanredno stanje uvedeno sa razlogom. Da pokažu onima koji veruju da iako imaju nalog za samoizolaciju ipak mogu da skoknu do kafane.

Sve po zakonu

Preciznijih objašnjenja šta tačno vojska na ulici može da radi tokom vanrednog stanja – nema, ali je svakako zasnovano na zakonu jer je pre nešto više od deset dana stupila na snagu nova uredba kojom je Vojnoj policiji omogućeno da poseduje brojna policijska ovlašćenja.

U opisu posla im je: upozorenje i naređenje; provera i utvrđivanje identiteta lica i identifikacija predmeta; pozivanje; dovođenje; zadržavanje lica i privremeno ograničenje slobode kretanja; prikupljanje obaveštenja; privremeno oduzimanje predmeta; pregled prostora, objekata, dokumentacije i kontradiverzioni pregled; zaustavljanje i pregledanje lica, predmeta i saobraćajnih sredstava; obezbeđenje i pregled mesta događaja; upotreba tuđeg saobraćajnog sredstva i sredstva veze; utvrđivanje prisustva alkohola i/ili psihoaktivnih supstanci; vršenje bezbednosnih provera; prijem nađenih stvari; upotreba sredstava prinude.

Izvor: Al Jazeera