Kirk Douglas – od djeteta jevrejskih imigranata iz Rusije do oskarovca

Starije generacije sjećaju se Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine kada je veliki Kirk Douglas pojeo najskuplje ćevape na Baščarčij (Screenshot)

Legenda srebrnog platna Kirk Douglas napustila nas je jučer u 104. godini, ostavivši iza sebe blistavu karijeru, decenijama dugu i ispunjenu naslovima koji i dan-danas stoje kao bitna postignuća u svijetu filma.

Sjećaju se i Zimskih olimpijskih igara 1984. u Sarajevu, otkad datira anegdota koja se, evo, decenijama prepričava, a u njenom središtu upravo je Kirk Douglas, koji je tada pojeo najskuplje ćevape na Baščaršiji. Naravno, svako novo prepričavanje imalo je novi začin i dodatnu dramatičnost.

Uglavnom, ostalo je zapisano u nekom od tadašnjih jugoslavenskih glasila da su Douglasu i prijateljima s kojima je bio u restoranu “Una” umjesto 5.400 dinara naplatili račun od 54.000 dinara. Vlasnik restorana Fahrudin Šehić imao je svoju priču u kojoj je baš pred Igre uzeo novog radnika, konobara Matu iz Rijeke, jer je znao da će biti prometa, te ga još nije ni prijavio. Kada su Douglas i društvo došli u “Unu”, uslijedilo je slikanje, jela su se naručivala, a Fahrudinova žena ispisala je račun od 5.400 dinara. U neka doba Fahrudin je otišao kupiti još mesa za sutrašnji radni dan, a Mate je naplatio deset puta skuplje od prvobitne cijene i pobjegao s novcem. Šehića su prijavili, restoran mu je zatvoren.

Bi li danas tako postupili i zatvorili restoran zbog prevare?

Predanost pravdi

Vijest o smrti posljednjeg glumca holivudskog zlatnog doba svijetu je prenio njegov sin, Michael Douglas: “S ogromnom tugom ja i moja braća moramo obznaniti da je Kirk Douglas preminuo. Svijetu je bio legenda, glumac iz zlatnog doba filma, koji je doživio duge godine, dobrotvor čija je predanost pravdi i višim ciljevima postavila standard kojem svi težimo. No, meni i mojoj braći on je bio jednostavno – tata, a divan svekar Catherine. Bio je divan djed svojim unucima i praunucima i divan suprug svojoj supruzi Anne.”

Nedugo po objavi ljudi širom svijeta počeli su prenositi posljednje pozdrave legendarnom glumcu, a među njima su brojne slavne ličnosti Hollywooda i Douglasove kolege glumci.

Između mnogih njegovih ostvarenja često je spominjana njegova predanost pravdi i slobodi izražavanja, najgorljivije pokazana u 1950-ima, u doba zloglasnih saslušanja Komiteta za neameričke aktivnosti pod vodstvom senatora McCarthyja.

Kirk Douglas rođen je 9. decembra 1916. kao Isur Danijelovič u gradiću Amsterdamu u saveznoj državi New York. Roditelji su mu bili jevrejskih imigranti s područja današnje Bjelorusije. Malom Isuru, dok bude odrastao, društvo će praviti njegovih šest sestara, a ime će promijeniti odmah nakon što pristupi američkoj mornarici za vrijeme Drugog svjetskog rata. Glumački poticaj dobit će još u vrtiću nakon što pročita pjesmu “The Red Robin of Spring” pred ostalom djecom, koja će mu uzvratiti dugotrajnim aplauzom.

Bio vrtlar i hrvač 

Nakon što je učestvovao u nekoliko predstava u srednjoj školi, njegov talent prepoznat će Američka akademija dramskih umjetnosti i dodijeliti mu stipendiju. Osim toga što je povremeno radio kao vrtlar da bi zaradio novac za izdržavanje, bio je i uspješan hrvač, te je na karnevalima i tako zarađivao novac.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Prva uloga na “daskama koje život znače” dogodit će se 1943. u predstavi Kiss and Tell, gdje će mijenjati Richarda Widmarka. Prijateljica s fakulteta, kasnije poznata i priznata glumica, Lauren Bacall, pomoći će mu u karijeri u Hollywoodu tako što će ga preporučiti glavešini studija Warner Bros. Halu B. Wallisu, koji je tražio nova lica. Debitirat će na filmu ulogom u Čudnoj ljubavi Marthe Ivers (1946), gdje će kadar dijeliti s Barbarom Stanwyck, a nakon toga će uslijediti Iz prošlosti (1947) s Robertom Mitchumom i Jane Greer, te film Šampion (1949) u produkciji velikog Stanleyja Kramera.

Pedesete u Hollywoodu Kirk će obilježiti filmovima As u rukavu (1951) u režiji Billyja Wildera, Loši i lijepi (Vincente Minnelli, 1952), za koji će biti nominiran za Oscara, 20.000 milja pod morem (Richard Fleischer, 1954) po knjizi Julesa Vernea, Žudnja za životom (Vincente Minnelli, 1956), u kojem će glumiti slikara Vincenta van Gogha i zaraditi još jednu nominaciju za Oscara, Staze slave (1957) Stanleyja Kubricka i Obračun kod O. K. korala (John Sturges, 1957).

U šezdesetima će se pojaviti u mnoštvu filmova, od kojih treba izdvojiti Spartaka (Kubrick, 1960), Listu glasnika Adriana (John Huston, 1963) i Aranžman (Elia Kazan, 1969).

Douglas će šezdesetih otkupiti prava za roman Kena Keseyja Let iznad kukavičijeg gnijezda i u teatarskoj produkciji 1963. glumiti prefriganog McMurphyja, lik koji će na filmskom platnu, nakon što je prava na roman Kirk proslijedio svom sinu Michaelu, ovjekovječiti Jack Nicholson.

Od sedamdesetih, pa sve do 2010. pojaviti će se u više od 40 filmova i televizijskih serija, dobiti počasnog Oscara, nakon tri nominacije, te će ostati upamćen kao jedini holivudski glumac koji je za sebe rekao: “Ja sam vjerovatno najomraženiji glumac u Hollywoodu. I to mi se veoma dopada. Jer to sam ja. Borio sam se da dođem na ovaj svijet i čini mi se da ću se boriti i da ga napustim.”

Izvor: Al Jazeera