Čemu roze trakica kad tuzlanski mamograf ne radi cijelu godinu?

U Tuzli bi sve, ali sve inicijative, predizborne aktivnosti, izbori, svi sastanci trebali da izgledaju kao ekran kompjutera zastupnika Kasumovića, piše autorica (Ustupljeno Al Jazeeri)

Potpuno je ironično i besmisleno nošenje roze trakice u Tuzli kao podrška oboljelima od karcioma dojke, jer u javnoj ustanovi Dom zdravlja Tuzla mamografski aparat ne radi već više od godinu dana. I to jedini.

Govori se i da je to godinu i po dana, no ja za sebe znam potpuno tačan podatak. Ravno prije godinu dana na ovom istom mjestu pisala sam o tome kako sam išla na zakazani mamografski pregled dojki, kao i svake godine do tad, no vratili su me s riječima: „Aparat ne radi, zvaćemo vas čim se popravi.“

Bio je oktobar i nekako sam vjerovala u tu simboliku. Prvih mjesec dana sam i vjerovala da će me neko pozvati, ali kako je vrijeme brzo prolazilo, mjeseci su se izvukli i nekako u februaru saznam da aparat i dalje ne radi i da je svako čekanje, kao i mnogo toga u ovoj zemlji, ludom i naivnom radovanje.

Ja sam od onih koji se snađu, koji mogu da plate, pa sam lako našla privatnu kliniku u kojoj svi aparati rade.

Poruka umjesto slike na kameri

Vijećnica općinskog vijeća u Tuzli Jasminka Mijatović pokazala mi je dokument u kojem kao vijećničko pitanje traži da se smanje redovi i liste čekanja na preglede u Domu zdravlja, a koji se odnose na zakazivanja jer i mala djeca u Tuzlanskom kantonu znaju da se na mnoge pretrage čeka po godinu i više dana. Kad dočekate svoj red na pregled, za svaku intervenciju je kasno.

Ovu inicijativu gospođa Mijatović podnijela je 2013. godine. Do danas, nikada nije ovo pitanje stavljeno na dnevni red, nikada nije održana tematska sjednica o ovome, ništa. Prije sedam dana održana je posljednja sjednica Gradskog vijeća, ali putem Zoom platforme.

Jedan vijećnik je, umjesto svoje slike na kameri, držao papir na kome piše: „Popravite mamograf“ za vrijeme sjednice koja je trajala do kasno uveče. Ova tačka stavljena je na sam kraj dnevnog reda i prije koje je sjednica prekinuta, a naredna će se održati tek nekad kad bude formirano novo vijeće.

Ekspanzija je privatnih poliklinka i ljekarskih praksi u našem kantonu. I neka, ako je to podrška razvoju poduzetništva. U privatnim klinikama sva oprema funkcioniše, sve je uredno i ispravno.

Prije sedam dana Dom zdravlja Tuzla proslavio je 97 godina postojanja. Skromno, vele, jer sredstava za lukzusnije proslave nema. Ta gotovo jedan vijek stara ustanova doživjela je da više od godinu dana nije u stanju da popravi aparat od kojeg zavise mnogi životi žena.

Domu zdravlja Tuzla gravitira desetine hiljada žena, među kojima većina zapravo odlazi na preglede u privatne zdravstvene ustanove, gdje iste skupo plaća. Mnoge žene ne odu nikad. Smrtnost od ovakvih bolesti nam je najveća u Evropi i mislim da nema nikog na svijetu ko ne shvata zašto je tako.

Buru je pokrenula ova tema na društvenim mrežama, gdje su mnoge žene ostavljale komentare da ne mogu da plate pregled, da nemaju novaca. Onima koje u proteklih godinu dana bezuspješno čekaju snimak mamografa, rečeno je u Domu zdravlja da odu u privatnu kliniku i podnesu zahtjeva za refundiranje sredstava. Mnoge to vjerovatno rade.

Sama procedura refundacije je zahtjevna, pa mnoge žene, ako su same, stare, neuke, ne mogu to ni uraditi bez nečijeg zalaganja. Neki komentari koje smo mogli pročitati govore o tome da pojedine žene nisu imale sredstava ni za ovo, jer se na refundaciju takođe čeka mjesecima.

Doktorica Bilja kao Tito

Da linije entiteta postoje samo u ljudskim glavama i manipulativnim potezima naših političara govori činjenica da se armije žena iz Tuzlanskog kantona već godinama liječe i pregledaju u Doboju.

Doktorka Biljana je vrlo poznata osoba u Tuzli i regiji. Biljani se vjeruje i njeno mišljenje visoko cijeni. Zašto? Zato što je ona spasila stotine žena sjeveroistočne Bosne, sigurno i hiljade, koje dolaze njoj, iskusnom i posvećenom radiologu na preglede. Biljana ima svoju privatnu radiološku praksu i pokazala se kao stručnjak i dobar čovjek. Ona zna da alarmira, da utješi, da posavjetuje, da uputi.

Biljana ima funkcionalne dijagnostiške aparate. Kako doktorka ujedinjuje region? Ona je kao Tito, većinom niko ne zna ni kako se preziva. Na svaku i najmanju sumnju vezano za problem s dojkom, žena ženi u TK će odmah reći: „Idi kod Bilje i idi što prije!“ I odmah svi znamo ko je Bilja, to je dovoljno, jer povjerenje i reputacija se rezultatima grade.

Od Tuzle do Doboja ima nekih 60 kilometara. Nema dana da se nekoliko automobila sa tri, četiri žene koje dijele prevoz ne uputi u Doboj. Tu vlada harmonija, bratstvo, tu nema nacionalnih tenzija. Nikome ne smeta što je Biljana Srpkinja, što je Doboj u Republici Srpskoj, što se kod Bilje pregedi plaćaju. Ona zna svoj posao i daje ispravne dijagnoze. Armije žena je alarmirala na operacije, posvećeno i dugotrajno gledala njihove nalaze, pratila postoperativni tok i radovala se oporavku.

Biljana je žena kojoj se vjeruje. No,čini se da je i menadžmentu Doma zdravlja Tuzla dovoljno što postoji Biljana u Doboju. Gigantskom Domu zdravlja, koji slavi 97 godina uspješnog rada, sasvim je u redu što znaju da će žene naći načina i samoorganizovati se da odu kod Bilje ili u neku drugu privatnu kliniku i to naprosto amnestira činjenicu da mamograf u Tuzli ne radi godinu i ko zna koliko dana.

Brojna pitanja

Čemu onda priča o prevenciji raka dojke? Koliko košta popravak mamografa, kojem ovo nije prvi kvar? Koliko je taj mamograf star i koliko će raditi kad se jednog dana popravi i ako? Šta uopšte može biti razlog da se ne popravi? Koliko će još godina Grad Tuzla, koji se busa raznim turističkim i svim ostalim razvojim parametrima raspravljati o lošoj organizaciji rada u Domu zdravlja i da li postoji opravdanje za sedam godina neodgovoreno vijećničko pitanje?

Da li je Biljani iz Doboja važnije zdravlje žena Tuzlanskog kantona, nego kantonu i gradovima? Da li je korona virus dobrodošao kao amnestija za sve odgođene preglede, operacije, tretmane? I do kad? Zašto Grad, koji se hvali vanserijskim rezultatima nije do sada kupio mamograf? Možda za proteklih sedam godina nije ni bilo potrebe da se o mamografu priča, bilo je potrebno da se kupi novi, ne jedan nego tri?

Zašto se uopšte pa čak i skromno obilježilo 97 godina postojanja Doma zdravlja ako u njemu u 21. vijeku ne postoji ispavan mamograf aparat? I zašto je samo jedan? Ako se u TK čeka po godinu dana na pregled dojke, papa test i ostale pretrage, zašto se ne uduplaju te ordinacije?

Kakvo je uopšte objašnjenje, kakav može biti razlog, kakva kuga i kolera mogu da spriječe na današnjem vremenu popravak nekog esencijalnog aparata? I da li se taj aparat uopšte može popraviti, da li to vrijedi i da li se u nekom doglednom vremenu, manjem od sedam godina, koliko ova tema nije uspjela ući na dnevni red općinskog vijeća, planira nabavka novog?

U Tuzli bi sve, ali sve inicijative, predizborne aktivnosti, izbori, svi sastanci trebali da izgledaju kao ekran kompjutera zastupnika Kasumovića, gdje piše i bez prestanka piše: „Popravite mamograf!“.

Izvor: Al Jazeera