Cijena boravka u elitnom društvu

Zanimljivo je da velike članice NATO-a, poput SAD-a i Njemačke, vrijeđanje saveza ne kažnjavaju (EPA)

Imao sam jednog prijatelja kojeg je otac tjerao da svaku subotu pere automobil. To je bio uvjet da večer prije može motoriziran ići vani, što je – kad imate 18 godina – bila prilična prednost nad nama pješacima koji smo u startu bili u debelom minusu pred povlaštenim šoferima u svim onim aktivnostima koje te zanimaju u zreloj adolescenciji.

Međutim, cijena koju je pritom plaćao nije bila mala. Ne samo da se „limeni ljubimac“ morao kristalno sjati do podneva, nego je njegov stari u svojevrsnom iživljavanju ili zakašnjelom pokušaju preodgoja nestašnog tinejdžera ponekad imao čudne zahtjeve.

Posebno ako bi ovaj malo „zalomio“ pa kući došao pred jutro. Onda bi ga otac probudio tek koji sat nakon što bi se ovaj srušio u postelju. Drugim riječima, što je kasnije došao, to je ranije prao.

A ako bi baš zabrazdio duboko u zoru, morao bi i pjevati dok je prirodnom spužvom brisao ptičji izmet s direktorskog zelenog Wartburga s mjenjačem na volanu. „Pa ako već hoćeš biti faca u društvu, onda to moraš i platiti“, ponavljao mu je svaku subotu.

Apsurdnost zabrane

Sjetio sam se ove priče nakon što sam pročitao vijest iz Crne Gore. Kazneni zakon u toj državi, odmah nakon ulaska u NATO, predvidio je kaznu od 10 tisuća eura za one koji se budu javno rugali tom vojnom savezu, čime je njegova pozicija izjednačena s Ujedinjenim narodima, Međunarodnim crvenim križem i drugim internacionalnim organizacijama u kojima je ta država članica.

Crnogorci su ovom pitanju pristupili prilično sustavno. Dopuštaju, kako su rekli, kritiziranje NATO-a, ali samo ako je prigovor iznijet “u okviru ozbiljne kritike u znanstvenom, književnom ili umjetničkom djelu, u izvršavanju službene dužnosti, novinarskog poziva, političke djelatnosti, u obrani nekog prava ili zaštite opravdanih interesa”. U zakonskim odredbama stoji još jedan osigurač po kojem se može ‘oplesti ‘po NATO-u, samo ako se „iz načina izražavanja ili iz drugih okolnosti vidi da to nije učinjeno u namjeri omalovažavanja ili ako dokaže istinitost svojih tvrdnji ili da ste imali osnovanog razloga povjerovati u istinitost onoga što ste iznosili ili pronosili”.

Sličnim odredbama Crna Gora od vrijeđanja štiti sve države s kojima ima diplomatske odnose. Na licemjerje takvog stava više puta su reagirale neprofitne udruge, upozoravajući na apsurdnost zabrane izlaganjA poruzi samo organizacija čija je Crna Gora članica i zaštitu ugleda isključivo onih država s kojima Crna Gora ima diplomatske odnose. 

Također su istaknuli da Europski sud za ljudska prava štiti uvredljiv govor, ruganje i satiru, ironiju i sarkazam, ako je u okviru rasprave pitanja od javnog interesa. Dopušta se čak i omalovažavanje, s obzirom da govorimo o državi, organizaciji ili njihovim simbolima koji, kako su rekli, nemaju emocije, a uz to su dominantne nad pojedincem koji im se ruga. 

Zanimljivo je da velike članice NATO-a, poput SAD-a i Njemačke, vrijeđanje saveza ne kažnjavaju. Čak ni poslovično snishodljiva Hrvatska u svom kaznenom zakonu ne spominje izrijekom NATO, nego kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine kažnjava one koji „javno izvrgnu ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju stranu državu, njezinu zastavu, grb, himnu, poglavara ili diplomatskog predstavnika u drugoj državi“, kao i one koji isto to naprave prema „Ujedinjenim narodima, Međunarodnom crvenom križu ili drugim priznatim međunarodnim organizacijama ili njihove najviše predstavnike“.

‘Pranje’ zastave

Predviđeno je da kazneni postupak poduzima državni odvjetnik, odnosno tužitelj, uz pristanak države, međunarodne organizacije ili osobe protiv koje je počinjeno kazneno djelo.

Istina, do sada, barem koliko je poznato, po ovom članku još nitko nije suđen. U Crnoj Gori je, doduše, čelnik Otpora beznađu Marko Milačić dva puta spalio zastavu NATO-a protestirajući protiv ulaska te države u Sjevernoatlanski savez.

„Režim će ubrzo biti na testu ovim povodom, pa ćemo vidjeti kako će reagirati kada slobodan čovjek simbolički zapali zastavu NATO saveza. Neka se samo drznu da pomisle na kažnjavanje i time udare na elementarne ljudske slobode. Đukanović i ekipa neka rade šta god žele sa svojim NATO zastavama, neka se i pokrivaju njima tokom spavanja, a mi ćemo se odnositi prema njima onako kako takva i slične organizacije zaslužuju“, najavio je Milačić.

Crna Gora je očito stala na branik NATO-a u koji je ušla tek prije koji dan, pa poput mog prijatelja zorom svaku subotu pere zastavu vojne alijanse i pritom još mora pjevati. To je cijena boravka u elitnom društvu, s tom razlikom da su je sami  sebi odredili. A s obzirom da prosječna plaća u toj državi jedva prelazi 500 eura nije teško izračunati da će za „Dolje NATO-vi gadovi“ Crnogorac morati raditi 20 mjeseci. Pjevao pritom ili ne.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su atuorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera