Kome će pripasti čast da otvori državni zatvor

Zatvor
Mousavi: 'Ako zemlje poput Švicarske preduzmu korake u vezi s tim pitanjem, možemo razmijeniti zatvorenike' (Tanjug)

Trinaest godina je proteklo od te 2004. u kojoj je usvojena Zajednička strategija o pitanjima pritvora i zatvora u BiH i plan gradnje zatvora na državnom nivou. Dovoljno da zaborav izjede i zadnji trun sjećanja na ondašnji optimizam zahuktalih reformi i političkih dogovora koji, činilo se, državu Bosnu i Hercegovinu nepovratno vode u smjeru evropskih kazaljki na satu. Koliko se sjećam, tad se uopće nismo pitali što će nama novi državni zatvor. 

A onda se raspao „aprilski paket“ ustavnih reformi i sve je krenulo nizbrdo.

Ne samo državi i njenom ustavno-pravnom uređenju, nego i prvom državnom građevinskom projektu čija se financijska konstrukcija od početnih 15 u međuvremenu popela na preko 38 miliona eura, a rok izgradnje rastegao unedogled.

Iz godine u godinu, pratili smo bezbrojne početke, obustave i nastavke gradnje luksuznog zatvora na lokalitetu Naklo, u mjestu Vojkovići, opština Istočna Ilidža, grad Istočno Sarajevo, entitet Republika Srpska, država Bosna i Hercegovina.

‘Zasluge’ pojedinaca

Napamet naučili koliko je država kao investitor (Ministarstvo pravde BiH) pribavila kreditnih sredstava, koliko donacija i od koga, a koliko se sama isprsila. I nadošli da ova državna zatvorska igra, kao i svi javni radovi na nižim razinama, uključuje mnogo ruku koje se grebu ispod ruke. Pa se počeli pitati – što će nama novi državni zatvor i u njemu 350 soba s kupatilom, površine 12 kvadratnih metara? I sav ostali prateći luksuz po visokim evropskim standardima, iako za sve ove godine Sud Bosne i Hercegovine nije pravomoćno presudio ni jednom kriminalcu tog formata.       

Ipak evo, ukoliko gospodarski i izborni poduzetnik Saša Dodik tužbom kod Privrednog suda u Istočnom Sarajevu ne isposluje još jednu nezakonitu obustavu radova na nekoliko mjeseci, novi državni zatvor, prema posljednjim najavama, konačno bi mogao biti ‘priveden svrsi’ sredinom ovog ljeta.

Tu stižemo do vrlo delikatnog pitanja koje bi moglo istovremeno ugroziti vitalni nacionalni interes sva tri konstitutivna naroda.

Kome će pripasti čast da svečano otvori novi državni zatvor?   

Nepregledna je lista respektabilnih kandidata koji su nesebičnim zalaganjem značajno ‘unaprijedili’ pravosudni sistem postdejtonske Bosne i Hercegovine. 

No, stvar je civilizacijske i demokratske uljudbe krenuti od najmalobrojnijeg naroda te nipošto ne birati u njihovo ime. Možda tek natruha da se ne zaborave zasluge bjegunca A. Jelavića, mučki progonjenog od ove države sve dok nije ‘netragom’ nestao. Premda ima i efektnijih nestanaka, kao npr. oni dokazi koji su misteriozno nestali iz spisa na svom kratkom putovanju od jedne do druge pravosudne institucije. Gospoda Nestali Dokazi doista zaslužuju  da se još jednom narugaju ovoj državi pred kapijama njenog zatvora.

Najbrojniji narod u BiH, logično, vrvi pravdoljupcima koji zaslužuju čast i nadasve historijsku slavu da vlastoručno otvore državni zatvor. Ali su, brat-bratu, mentalno mlitavi i prevrtljivi. Leže po zatvorima za svaku potvaru i glupost.

Piši – propalo 

Uzmimo, primjera radi, „najvećeg graditelja u historiji Sarajeva i BiH, nakon Gazi-Husrev bega“. Zar ne bi svaki Bošnjak pod kapom nebeskom bio ponosan da, nakon impozantnih privatnih graditeljskih čuda, veliki neimar slavodobitno otvori državni toranj pravde? Bi, kako ne bi. Ama, srca nam zebu jer je graditelj djetinje naivan i neoprezan u baratanju mobitelom. Lako se zaigra kao da je Viber isto što i Ne ljuti se čovječe. Bila bi to grozna i dosad nezabilježena svinjarija da mu dekretom ukažemo čast, a on poslije zbog neke gluposti završi u zatvoru, pa mu moramo novim dekretom oduzeti priznanje.

Babo od Kladuše Velike je kao stvoren za historijsko otvaranje zatvora. Jedini istinski multietnički velikomučenik. Taj je robijao pod komunistima, ispisivao se iz Muslimana, upisivao se u Srbe, ležao u Hrvata. Državljanstvo: Autonomaš. Više nego kompetentan za velike epske narative. Nažalost, neprecizno konstitutivan za državničke počasti. Ukratko, nepodoban.

Zato u Srba ima jedan kome niko u ovoj državi ne može pera odbit. Kad se taj dokopa makaza ima da presječe ne samo svečanu vrpcu, nego i sam zatvor prereže na dva entiteta. A onda uzvanicima iz Federacije BiH spakira njihovu polovicu za ponijeti. Jer, ako ima onih koji su u međuvremenu zaboravili, novi državni zatvor izgrađen je na lokalitetu Naklo, u mjestu Vojkovići, opština Istočna Ilidža, grad Istočno Sarajevo, entitet Republika Srpska… Država? Piši propalo. Nema za Baju ni države, ni državnog suda ni zatvora.

Zato ima studentskih domova, ordenja i lenti, spomen-ploča i nacionalnih penzija osuđenim ratnim zločincima. Ima kumova i poslovnih partnera koji su gulili, gule ili će tek guliti po zatvorima. Ima mafije i specijalne policije u komedijama zabune gdje ne znaš ko koga pljačka a ko koga hapsi. Ima auto-bombi i podanika koji vole takve igrice. Svega ima u našeg Baje. Sve njegova raja. Bliska. Najbliža.

Nema potrebe svečano otvarati novi državni zatvor. Neka zauvijek ostane zatvoren. I gruntovno uknjižen na Milorada Dodika.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera