Olimpijska ‘zima’ u Riju

Nakon pola sata pod klimom, brzo počnete da cijenite blagodeti cirkulacije krvi svaki put kad izađete na toplo (AP)

Piše: Dušan Hadži Nikolić

Talasi, more, Kopakabana, kokosovo mleko, sve su to asocijacije na Rio de Žaneiro, romantični grad Južne Amerike. Sve to zaista jeste tako, grad je takav, bezbedniji je nego što to mislite. Doduše, četiri dana sam ovde i možda za deset dana moja priča bude drugačija, mada sumnjam.

Na celu romantičnu priču o Riju kada se pridodaju i Olimpijske igre, sa kojih imam posebnu čast da izveštavam, Rio postaje zaista privlačno mesto, složićete se sa mnom, nadam se.

Međutim, moj najsnažniji utisak nije ni Kopakabana, ni Atlantski okean, koji sam gledao kao da nikada nisam video more, samo zbog toga jer je Atlantik, ni kokosov orah i njegovo mleko (vrlo je ukusno), već pozna južnoamerička zima. Zbog tog saznanja, iz Beograda sam poneo jaknu, da se nađe. Oprezni Balkanac u meni je govorio: “Pusti ti to, nikad se ne zna kada će da zagudi, a i zima je po kalendaru, pa makar i bila ispod Ekvatora”. Ipak, bio sam ubeđen jer nisam zimogrožljive prirode, da je jakna u mom prtljagu višak.

Po sletanju u Rio, moje ubeđenje se obistinilo, iako su lokalci šetali u jaknama na aerodromu, temperatura od 21 stepen u pet ujutro nikako ne predstavlja vreme za skijanje. Hladan vazduh ipak nije izostao, u autobusu je bilo hladno, baš kao i u prodavnici, kao i na recepciji u smeštaju gde kolega i ja boravimo, isto kao i u restoranu gde smo jeli, Uber taksiju kojim smo se vozili, press centru namenjenom za novinare koji prate Igre, u košarkaškoj dvorani, svuda osim na ulici.

Prave svoju zimu

Pošto nemaju zimu na kakvu smo mi navikli, čini mi se da Brazilci prave svoju sopstvenu zimu. Dobar prodavac klima uređaja bi se u Riju za godinu dana obogatio, za dve bi vodio multinacionalnu kompaniju, a za tri bi bio na čelu države, sve to zbog klima uređaja.

Svaki klima uređaj gde god da odete, toliko jako hladi, da postoji opasnost da vam se lice ukoči na duži vremenski period, a ako biste imali minijaturni top za veštački sneg, recimo u autobusu, između dve stanice biste svakako mogli da se grudvate sa saputnicima.

Klima uređaji, slobodno mogu reći, su fetiš za Brazilce. Posle pola sata pod klimom, brzo počnete da cenite blagodeti cirkulacije krvi kroz ekstremitete svaki put kad izađete na toplo van klimatizovanih prostorija.

Moguće je da zbog Zika virusa sve hlade tako kao da je termostat na klima uređajima pokvaren, jer prenosioci tog virusa, komarci, ne vole hladne uslove. Da li je to glavni razlog, ili je ovako i inače, sigurno je da obolelih od Zike neće biti mnogo posle Igara, ali će verovatno biti onih koji će se u bolnicu prijaviti jer sumnjaju da imaju upalu pluća.

Izvor: Al Jazeera