Oružje, tenkovi – Vojni park za rusku djecu

Piše: Rory Challands

Kada se kapije parka Patriot otvore za posjetitelje naredne godine, porodice koje pohrle tamo imat će na raspolaganju uzbudljivu ponudu aktivnosti. Dječaci i djevojčice će moći pucati iz oružja, peti se na borbene tenkove i voziti vojnu opremu.

Potom, kada se posjetioci kvalitetno izmore, svaki će se moći ugodno smjestiti i pratiti glumačko oživljenje poznate pobjede Sovjeta na borbenom polju. Naravno, u parku će biti i centar za regrutiranje kako bi se dječaci i djevojčice, kojima to godine dozvoljavaju, mogli pridružiti oružanim snagama.

U ruskom mjestu Kubinka postojao je muzej tenkova već dugo vremena. No, zahrđali ratni trofeji, doneseni sa poprišta zaboravljenih sukoba tokom 20. stoljeća sada su dio nečega daleko ambicioznijeg.

Park Patriot prostire se na više od 5.500 hektara. Kada bude punog kapaciteta, moći će se nositi sa 100.000 posjetitelja dnevno. Pored veoma eksplozivne opreme, postojat će izložbeni centri, hoteli, restorani. Navodno će koštati rusko Ministarstvo odbrane 365 miliona američkih dolara.

Ljubav prema armiji

Čemu sav taj trud? Pa, predsjednik Vladimir Putin je to objasnio kada je otvorio sajam oružja Armija 2015 16. juna – prvog pravog testa parka kao lokacije nekog većeg dešavanja.

„Siguran sam da će novi park postati veliki dio sistema vojno-patriotske edukacije mladih generacija“, kazao je.

Rusija se ponovo zaljubljuje u svoju vojsku. Skandali i poniženja iz čečenskog sukoba su tiho zaboravljeni. Kremlj i Ministarstvo odbrane sada slave daleko moderniju, obučeniju i opremljeniju borbenu silu. Ovo je vojska koja je pregazila Gruzijce 2008. kao parni valjak i tajno preuzela Krim od Ukrajine početkom 2014. godine.

Zapad, naravno, govori kako je ovo vojska koja također snabdijeva proruske separatiste u Ukrajini sa ljudstvom i opremom, vojska za koju dokazi ukazuju da je dostavila lanser projektila BUK koji je oborio avion Malaysian Airwaysa na letu MH17 kada je poginulo 298 nevinih ljudi, vojska koja često testira NATO-vu zračnu odbranu širom Europe.

Kako se odnosi Rusije i Zapada iz dana u dan pogoršavaju, vojna retorika sa obje strane se zahuktava. I nije samo riječ o govoru.

Militaristička slagalica

Do 2020. Rusija namjerava zamijeniti 70 posto svoje opreme sa novim, modernim komadima. Ove godine će 40 novih interkontinentalnih projektila pojačati ruski nuklearni arsenal.

Rusija svakako ne želi rat sa Zapadom. No, čini se da je najbolji način izbjegavati rat, te istovremeno koristiti ono što se tretira kao geopolitička prava, je poprimiti agresivni stav. Park Patriot je samo mali dio veće, militarističke slagalice. Rusi, koji vole svoje oružane snage, će ih sigurno podržavati ukoliko se ikad zakuha.

No, postoji još jedan mogući razlog njegovog postojanja. Projekat je misaono dijete ministra odbrane Sergeja Šojgua za koga ruski vojni analitičar Pavela Felgenhauer kaže kako je drugačiji od drugih ruskih političara, jer Šojgu razumije i voli PR stvari. On je, kaže Pavel, i veoma ambiciozan.

„Možda je čak i ambiciozan da se nekada kandidira za predsjednika. Stoga se želi predstaviti kao osoba koja je vodila Rusiju u vojnim pobjedama, koja je obnovila rusku vojsku u nešto odlično i divno.“

Izvor: Al Jazeera