Slovo Gorčina lišeno klišea

Piše: Enes Ratkušić

Jedna od najrespektabilnijih kulturnih manifestacija u Bosni i Hercegovini, koja se već četvrtu deceniju održava u Stocu, okupljajući pjesnike, književnike, slikare, filozofe, književne kritičare, glumce, muzičare… sve one koji su vlastite angažmane podredili afirmaciji kulture u širem smislu, proteklih godina bila je u znaku vidljive stagnacije.

Ovakva konstatacija se, prije svega, odnosi na zanimanje publike za ponuđene sadržaje, stanovnika gradića čiji civilizacijski kontinuitet počinje upravo umjetničkim pobudama – crtežom paleolitskog čovjeka u pećini Badanj, dva kilometra zapadno od grada na Bregavi.

Slovo Gorčina su u dobroj mjeri, kad je riječ o posjetama kulturnim sadržajima, proteklih par godina “spašavali” gosti iz susjednih sredina, brojčano ojačani samim sudionicima manifestacije. U nekim slučajevima i samo vrijeme – kiša, koja bi u male prostore satjerala te grupice ljubitelja umjetnosti i pjesničke riječi – stvarajući na taj način privid gužve.

I, na koncu, odluka da se samo održavanje manifestacije pomjeri u ljetni period, kada je Stolac znatno “puniji”, jer dijaspora i njene globalizacijske šetnje su realnost, bitno je utjecala na renesansu o kojoj je riječ. Važno je da su se toj logici pomjeranja priklonili “pupčano vezani” za “utemeljiteljsko vrijeme” održavanja Slovo Gorčina (vrijeme berbe grožđa, odnosno druga polovina septembra), uvažavajući, naravno, da je sama manifestacija važnija od individualnih doživljaja, uspomena, vlastitih uloga i doprinosa.

Sadržajne inovacije, lišene “simplifikatorskih homogenizacija”, koje bi kulturu svodile na kičeraj, sam ambijent Stoca s otkrivenim i obnovljenim autentičnostima, uz taj eminentno intelektualno-duhovni iskorak u potiranju pomalo egoističnih vezanosti, koje vlastito vrijeme u pravilu predočavaju kao “najbolje vrijeme”, podarili su Slovu Gorčina jedno novo ruho, osiguravajući pretpostavke da grad na Bregavi u vlastiti zagrljaj ugosti misionare kulturnog i umjetničkog izraza, bude središtem stalne emanacije energije koja oplemenjuje i zrači porukama univerzalnih vrijednosti.

Izvor: Al Jazeera