Skoplje ima dušu

Grandiozna fontana "Ratnik na konju" s figurom Aleksandra Velikog je za Grčku "prst u oko" (Al Jazeera)

Piše: Edin Krehić

Skoplje je zimska kapija na rajskim vratima… Skoplje je Bursa Rumelije, crn mladež na licu ove nevjeste.

(Turski pjesnik Ibn Kemal, 16. vijek)

* * *

Lijepi grad će opet pronići (kao cvijet).

(Austrougarski vojskovođa Piccolomini koji je nakratko osvojio i 1689. godine spalio Skoplje zbog kuge)

 

SKOPLJE – Ima puno lijepih gradova u svijetu. Pa i zadivljujućih, sa prastarim spomenicima, modernim oblakoderima, besprijekorno ravnim i čistim avenijama…  Ali nema puno gradova u svijetu koji imaju dušu.

Skoplje je grad kojem, kao i njegovim vršnjacima sa Balkana, štošta nedostaje. Ali glavni grad Makedonije sasvim sigurno – ima dušu! 

U njemu su rođeni bizantijski car Justinijan i Majka Tereza, brend su mu Vlatko Stefanovski i „Leb i sol“, Burhan Šaban, Esma Redžepova, Darko Pančev…Značajan trag ostavio je Isa-beg Ishaković. Ovaj osnivač Sarajeva i Novog Pazara, poznat  je i  po zadužbinama u Skoplju, gdje je sagradio veliku džamiju u očevo ime, koja je znana pod imenom Ishakijja.

Vidikovac: Pogled na grad [Al Jazeera]

„Situacija je tenzična, ali ima i elemente kontrolirane tenzije od strane vlasti“, govori mi vlasnik Lajma, najvećeg makedonskog lista na albanskom jeziku Fejzi Hajdari.

„Ova situacija se može premostiti ukoliko Vlada izdvoji bar deset posto od zaludnih investicija iz monoetničkog projekta ‘Skoplje 2014.’ i tih deset posto investira u projekte za popravljanje i njegu nacionalnih odnosa“, kazuje Hajdari.

Pomiješani osjećaji

On podsjeća kako četvrtu godina zaredom Makedonija bilježi pad u izvještajima Freedom Housea i da je to rezultat Vladinog protekcionizma nad medijima, koji se pojačao nakon zatvaranja najgledanije televizije A1 prošle godine, kao i tri dnevne novine.

Pravnik i novinar Semi Mehmeti je nekadašnji menadžer Kohe e Re, dnevnog lista na albanskom jeziku koji je u paketu sa TVA1 i dnevnim novinama Spic i Vreme ugašen prije godinu.

„Smatram da je tada ova vlast ugasila svjetla objektivnom i profesionalnom novinarstvu u Makedoniji“, kazuje nam Mehmeti.

I makedonska opozicija oštro kritikuje vlast. 

Gordan Georgiev, zamjenik predsjednika opozicionog SDSM-a, naziva vladajuću koaliciju makedonske VMRO-DPMNE i albanske DUI,  tender koalicijom.

„Savršeno funkcioniraju kada dijele tendere, biznise… I to se zna.“

Kada dođe nešto više od tendera, poput međuetničkih odnosa, tu škripi cijelo vrijeme.

„Umjesto da se međuetnički odnosi njeguju“, navodi Georgiev.

Aktuelnu situaciju novinar Valmir Kuči opisuje riječima – vri!

Zamjenica premijera Teuta Arifi izlaz vidi u procesu evroatlantskih integracija, jer “potencijal etničkih problema imaju sve zemlje na Balkanu, dok kompletno ne prihvate sistem evropskih vrijednosti.”

Stoga je kreirala alternativni put i uvela novi instrument, kojim je Makedonija otvorila neformalne pregovore sa EU.

U toku je pristupni dijalog na visokom nivou, tako da će formalni pregovori posve sigurno kraće trajati kada bude riješen spor oko imena sa Grčkom.

Jednom…

***

Aerodrom “Aleksandar Veliki”, Skoplje, Makedonija i pomiješani osjećaji ostaju nakon boravka: hodnji čaršijom i starim bazarima, trgovima sa raskošnim neonskim svjetlima koji od noći prave dan, modernim poslovnim centrima, državnim institucijama koje odnedavno ukrašavaju kipovi, džamijama i crkvama, mostovima preko Vardara… A, pogotovo nakon razgovora i intervjua sa zvaničnicima, analitičarima i običnim žiteljima ovog grada, čiji su stanovnici, bili oni Makedonci, Albanci, Bošnjaci, Turci, Torbeši… prijazni, susretljivi i puni osjećanja koja ih vežu za Skoplje.

Grad koji ih ujedinjuje.

Izvor: Al Jazeera