Saudijsko-iranska borba za popunjavanje praznine u Libanu

Liban se mora nositi sa kompliciranom stvarnošću u potrazi za nasljednikom HaririjaLebanon must deal with the complicated reality of finding Hariri's replacement (Reuters)

Ostavka Saada Haririja sa mjesta premijera Libana mogla bi dovesti do produžene krize u državi, dok ni Iran ni Saudijska Arabija neće postići željene ishode, kazali su analitičari za Al Jazeeru.

Hariri je dao ostavku tokom televizijskog obraćanja iz Saudijske Arabije u subotu, samo jedanaest mjeseci od početka drugog mandata na mjestu šefa vlade, što je gurnulo ovu bliskoistočnu državu u nesigurnost.

Okrivivši Iran za izazivanje „nereda i destrukcije“ u Libanu, osuo je paljbu protiv Hezbollaha, glavnog saveznika Islamske Republike iz njegove države, za koji je kazao kako je „iranska ruka“.

Reklama

Međutim, ova grupa odbija razloge koje je naveo za odlazak.

U vremenu nakon ostavke, lider Hezbollaha Hassan Nasrallah je iskazao nevjericu Haririjevim govorom i optužio Rijad da ga je primorao da odstupi.

„Ostavka je bila saudijska naredba, koja mu je nametnuta i to nije bila njegova želja niti nastojanje. Mi svi znamo kako premijer Hariri govori i sve njegove političke fraze, ovo mu ne sliči“, istakao je on.

Reklama

Libanski novinar Ibrahim Awad dijeli Nasrallahov skepticizam i ističe kako je Haririjev govor u žestokoj suprotnosti sa njegovim nedavnim ponašanjem.

Awad navodi kako se, dva dana prije ostavke, Hariri susreo sa Alijem Akbarom Velayatijem, utjecajnim bivšim šefom diplomatije Irana koji je blizak sa iranskim vrhovnim liderom, ajatolahom Alijem Khameinijem.

„Niz događaja i susreti koji su se desili prije Haririjeve ostavke nemaju nikakvog smisla. Ne možete se susresti sa jednim iranskim liderom, a onda sutradan govoriti kako ćete odsjeći iransku ruku u Libanu“, rekao je Awad za Al Jazeeru.

Reklama

Zamjena za Haririja

Bez obzira na okolnosti ostavke, Liban se mora nositi sa kompliciranom stvarnošću potrage za Haririjevom zamjenom i sprečavanjem kolapsa Vlade.

Kako se navodi u Ustavu Libana, ured premijera mora voditi sunit.

Za Hezbollah je teško naći sunitskog političara koji je spreman riskirati gnjev mnogih iz šire zajednice i preuzeti ulogu premijera – kao i osobe koja može raditi i sa samim pokretom.

Reklama

Halim Shebaya, politički analitičar na Libansko-američkom univerzitetu, navodi kako je za Hezbollah „praktično nemoguće“ pronaći sunitskog političara koji će preuzeti ured bez da ima podršku Saudijske Arabije.

„Iako postoji nekoliko manje poznatih sunitskih lidera koji su bliski stranci, bit će velika kocka nastaviti sa takvim djelovanjem jer će vjerovatno dovesti do eskalacije tenzija, kao i mogućih masovnih demonstracija na ulicama“, ističe on.

Bez Haririjevog Pokreta Budućnosti u Vladi, jedna od opcija koje navodi Shebaya je „tehnokratska vlada koju bi jedan od bivših premijera, Najib Mikati ili Tammam Salam, a jedini cilj je vođenje države do izbora narednog ljeta“.

Reklama

No, Shebaya govori kako je taj scenarij malo vjerovatan trenutno.

„Ništa ne znamo za sigurno jer još uvijek čekamo Haririjev povratak u Liban, no izgleda kako će Liban iskustiti produženu krizu vlasti ukoliko ne uspiju napori medijacije“, navodi on.

Saudijsko-iranske tenzije

Politička kriza u Libanu dolazi u vrijeme pada odnosa između Saudijske Arabije i Irana, a obje države imaju velike finansijske i političke interese u državi.

Reklama

Saudijska Arabija krivi Iran da je isporučila pobunjeničkom pokretu Husi u Jemenu balistički projektil koji je presretnut sjeverno od Rijada u subotu, te opisala ovaj incident kao „čin rata“.

Ta ljutnja je proširena i na iranskog saveznika Hezbollaha i na sam Liban pošto saudijski zvaničnici nazivaju pokret „đavoljom strankom“, a samu državu optužuju za objavljivanje rata protiv Saudijske Arabije.

Dok manjak saudijske podrške otežava postizanje političkog kompromisa, ova država je možda svoj najbolji potez povukla prerano i sada ima malo opcija za dalje djelovanje, smatra analitičar Bliskog istoka i akademik sa Univerziteta Leiden Christian Henderson.

„Saudijci su odigrali svoju ključnu kartu i sada su definitivno u opasnosti da su pretjerali u pokazivanju svojih karti jer se postavlja pitanje šta se još može uraditi“, kaže Henderson.

„Jedan od ključnih načina na koji Saudijska Arabija može vršiti pritisak na Liban jest povlačenje novca iz njegovog bankarskog sistema“, dodao je i istakao kako bi takav potez vjerovatno napravio više prostora za Iran da poveća svoj utjecaj kroz finansijsku pomoć.

Iran je sa svoje strane istakao pomirljiv ton prema Libanu i njegov predsjednik Hassan Rouhani je rekao kako neće dozvoliti da Liban postane „arena za sukob“.

„Iran će uvijek stajati uz libanski narod i neće štedjeti ni na čemu da pomogne u konsolidiranju libanske stabilnosti i čvrstine“, poručio je iranski predsjednik svome libanskom kolegi Michelu Aounu tokom telefonskog razgovora u srijedu, prenosi libanska državna novinska agencija.

Izvor: Al Jazeera