Dačić: Srbija u opasnosti dužničkog ropstva

Dačić je kazao da "državi nedostaje nekoliko milijardi evra da bi ispunjavala svoje obaveze" (Tanjug)

Premijer Srbije Ivica Dačić upozorio je u petak da Srbiji prijeti dužničko ropstvo i blokada isplata davanja iz budžeta.

U međuvremenu, nova guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković najavila je da građani Srbije ne trebaju očekivati pad inflacije u skorijem periodu, koja trenutno iznosi blizu 10 posto.

Dačić je kazao novinarima da “državi nedostaje nekoliko milijardi evra da bi ispunjavala svoje obaveze”, te poručio da će sredstva biti tražena i od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svjetske banke i država koje su voljne pomoći Srbiji.

Reklama

On je najavio da će Vlada Srbije do kraja naredne sedmice usvojiti novi set antikriznih mjera koji će obuhvatiti rebalans budžeta, kao i nekoliko desetina zakona i podzakonskih akata kojima će se smanjiti troškovi države i podstaći rast proizvodnje.

Sprečavanje bankrota

Dačić je rekao da će te mjere omogućiti uštedu od blizu milijardu eura, ali i stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta.

Reklama

“Mi procenjujemo da je stopa zaduženosti već veća od 50 odsto i može se očekivati da i pored svih ovih mera ta stopa poraste na 60 odsto”, objasnio je Dačić. 

“Potrebne su nam mere za zaustavljanje krvarenja i sprečavanje bankrota, ali i dugoročne mere za privredni oporavak”, rekao je Dačić novinarima. 

“Od ponedeljka počinje proces donošenja zakonskih predloga, sutra će biti održana sednica Socijalno-ekonomskog saveta, zatim utvrđen predlog rebalansa budžeta, a do kraja sledeće nedelje predlog svih zakona i podzakonskih akata za stabilizaciju stanja”, kazao je Dačić.

Reklama

On je izrazio očekivanje da će učesnici u socijalnom dijalogu dati svoje prijedloge za izlazak iz krize, jer će, prema njegovom mišljenju, zajednički usaglašene mjere biti kvalitetnije od onih koje se prave po kabinetima.

Stabilnost cijena

U međuvremenu, Tabaković se prvi put obratila javnosti otkako je prije mjesec dana stupila na čelo NBS-a.

Reklama

Ona je rekla su neki od prioriteta banke fiskalna konsolidacija, smanjenje deficita, održavanje stabilnosti cijena, uz vraćanje ugleda bankarskom sektoru.

Tabaković je najavila da, dok je na čelu te institucije, neće dozvoliti da odluke NBS-a donose razne interesne grupe, te da će sve mjere koje Narodna banka bude provodila biti uravnotežene kako za državu, tako i za građane Srbije.

“NBS neće prepuštati nikome da donosi odluke umesto njih, ali neće ni savet, kritiku ili primedbu doživljavati kao napad na samostalnost”, rekla je Tabaković.

Reklama

“Ova konferencija mogla bi da ima naslov ‘Dobili ste guvernera, a ne prezentera tuđih stavova'”, rekla je Tabaković.

“Uverena sam da ćemo umeti da izaberemo mere i instrumente držeći se zakonom definisanog cilja, koji će voditi povoljnim ishodima za državu i sve građane Srbije”, naglasila je ona.

Sudeći po najavama guvernerke, građani Srbije ne trebaju očekivati pad inflacije u skorijem periodu, koja u ovom trenutku iznosi blizu 10 posto.

Reklama

Ona će i dalje rasti, između ostalog i kao posljedica povećanja cijena poljoprivrednih proizvoda i nafte na domaćem i stranom tržištu, kaže Tabaković.

Ona je podsjetila da je referentna kamatna stopa zadržana na nivou od 10,5 posto, jer je ocijenjeno da su to faktori na čiji se utjecaj na inflaciju ne može efikasno djelovati promjenom ključne kamate NBS-a.

Smanjenje guvernerkine plate

Bankarski sektor Srbije je stabilan, uz nivo adekvatnosti kapitala od 17,2 posto, što je znatno iznad propisanog evropskog nivoa od osam posto, rekla je Tabaković, napominjući da, iako je učešće problematičnih kredita sa kašnjenjem u otplati dužim od 90 dana 19,7 posto, za njih postoji potpuna pokrivenost u bankama.

Tabaković je navela i da su devizne rezerve na zadovoljavajućem nivou, a da je vrijednost depozita tokom 2012. godine povećana za 15 posto, odnosno na blizu 963 milijarde dinara, u odnosu na 837,64 milijarde s kraja prošle godine.

Na pitanje da li je bilo zahtjeva iz Vlade da se na subvencionirane kredite smanje ili ukinu obavezne rezerve, ona je istakla da se samo ako svako radi svoj posao može računati na uspjeh.

Tabaković je najavila da će svoju platu smanjiti za jednu četvrtinu, jer su primanja guvernera do sada bila „sramno visoka“.

Izvor: Agencije