Biden: Birači će kazniti brzo imenovanje u Vrhovni sud

Joe Biden: Nema misterije oko toga šta se tu događa (EPA)

Demokratski kandidat za američkog predsjednika Joe Biden je izjavio da birači neće tolerirati “zloupotrebu moći” ako predsjednik Donald Trump i republikanci uoči izbora 3. novembra imenuju konzervativnu sutkinju Amy Coney Barrett u Vrhovni sud SAD-a.

Republikanci najavljuju da će brzo potvrditi Barrett u tom tijelu, u kojem imaju većinu, a demokrati priznaju da nemaju prevelikih nada da će uspjeti zaustaviti to imenovanje, no da žele da predsjednik i republikanci plate cijenu na biralištima.

Ankete pokazuju da većina birača želi da novog sudiju imenuje idući predsjednik, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Reklama

‘Novi sistem zdravstvene zaštite’

Biden i njegovi pobornici sve snažnije upozoravaju da bi Vrhovni sud trećim Trumpovim imenovanjem mogao ugroziti pristup zdravstvu milionima Amerikanaca.

“Nema misterije oko toga šta se tu događa”, rekao je Biden u govoru u saveznoj državi Delaware.

Ako se imenovanjem Barrett u Vrhovnom sudu dodatno učvrsti konzervativna većina, republikanci će “zgrabiti priliku da ukinu Affordable Care Act [ACA]”, kazao je Biden, referirajući se na zakon koji je 2010. godine uveo prethodni predsjednik Barack Obama i kojim se smanjio broj zdravstveno neosiguranih Amerikanaca.

Reklama

Trump je ponovo najavio mogućnost da najviši američki sud ukine ACA-u, poznatu kao Obamacare, tvrdeći kako on ima bolji plan zdravstvene zaštite.

Obamacare će biti zamijenjen mnogo boljim i daleko jeftinijom alternativom, ako ga Vrhovni sud ukine… “To bi bila velika pobjeda za SAD!”, napisao je on na svom Twitter profilu.

Demokrate ponavljaju kako je žurba u imenovanju zamjene za nedavno preminulu liberalnu sutkinju Ruth Bader Ginsburg licemjerna, jer vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell 2016. godine nije htio ni saslušati Obaminu kandidatkinju za sud Merrick Garland, devet mjeseci prije tadašnjih izbora.

Reklama

Demokrata iz Senata Dick Durbin kazao je kako demokratska manjina u tom tijelu neće uspjeti primorati republikance da popune to mjesto u tako kratkom razdoblju prije izbora.

‘Ne možemo spriječiti rezultat’

Glasanje je već krenulo u nekoliko saveznih država.

“Možemo to usporiti za nekoliko sati, možda dana, no ne možemo spriječiti rezultat”, rekao je Durbin.

Sudije u Vrhovni sud imenuju se doživotno, a do smrti Ginsburg u njemu su sjedili pet konzervativnih i četiri liberalnih sudija.

Trump je u svom mandatu već imenovao dvojicu konzervativnih sudija, a novim imenovanjem bi institucija mogla dodatno skrenuti udesno i donijeti promjene po pitanjima poput zdravstvene zaštite i pobačaja.

Izvor: Agencije