SAD: Prijetnja virusom koristi se kao oružje

Nakon što su mediji počeli izvještavati da Afroamerikanci čine nesrazmjerno visok broj umrlih, grupe bijelih Amerikanaca zahtijevale su pokretanje privrede (EPA)

Širom SAD-a zabilježeni su slučajevi da su prijetnje infekcijom korona virusom iskorištene kao oružje u napadima na policiju i radnike u prodavnicama, te se postavlja pitanje hoće li države preći na kriminalizaciju namjernog širenja virusa.

Tako je muškarac iz Michigana obrisao nos i lice o majicu zaposlenog u prodavnici koji je pokušavao provesti naredbu za nošenje maski.

Optužen je za napad i, ako bude osuđen, suočava se s tri mjeseca zatvora i novčanom kaznom od 500 dolara, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Reklama

Zakašljao se i pljunuo policiju

Na Floridi, muškarac se zakašljao i pljunuo policiju, te prijetio da će širiti virus kada su došli u njegov dom zbog prijave nasilja u porodici. Njemu prijeti do pet godina zatvora po saveznim optužbama za lažiranje napada biološkim oružjem, a nakon što je testiranjem utvrđeno da je negativan.

U New Jerseyju je republikanska senatorica Kristin Corrado ove sedmice predložila da svi koji su osuđeni za prijetnju širenjem virusa budu kažnjeni s deset godina zatvora i novčanom globom od 150.000 dolara.

“Ove prijetnje neće biti uzete olako, a oni koji budu proglašeni krivima bit će najstrožije kažnjeni”, rekla je Corrado.

Reklama

Više od polovine američkih država učinilo je izlaganje HIV-u bez saglasnosti krivičnim djelom kada je 1980-ih izbila epidemija side.

Krivična djela kreću se u rasponu od ugriza do davanja krvi, a u većini slučajeva nije potrebna infekcija HIV-om da bi osoba bila optužena za namjerno prenošenje virusa.

Izvor: Agencije