Postoji mogućnost drugog vala, virus neće jednostavno nestati

Među svjedocima su bili doktor Anthony Fauci, vodeći američki virolog (EPA)

Pred senatskim Odborom za zdravlje, obrazovanje, rad i mirovine danas je, posredstvom video veze, održano svjedoče, a kao svjedoci su se pojavili vodeći zdravstveni stručnjaci iz radne grupe Bijele kuće za borbu protiv korona virusa.

Među svjedocima su bili doktor Anthony Fauci, vodeći američki virolog te doktor Robert Redfield, koji je na čelu Centra za kontrolu i sprječavanje bolesti.

Doktoru Fauciju je, prije nekoliko dana, Bijela kuća blokirala slično svjedočenje na jednom kongresnom odboru zato što je, kako je to rekao predsjednik Trump, Zastupnički dom “pun onih koji ga mrze!” Zanimljivo je da su se današnji svjedoci javljali iz samoizolacije u kojoj se nalaze nakon što je glasnogovornica potpredsjednika Pence-a zaražena koronavirusom, a bila je u kontaktu sa svjedocima.

 Vodeća poruka sa svjedočenje glasi – ako budemo ignorirali smjernice o otvaranju  postoji realna opasnost da će doći do širenja zaraze koju neće biti moguće kontrolirati!

Tematsko praćenje senatskog svjedočenja izgleda ovako:

Otvaranje

Doktor Fauci je rekao: “Ako se ispunjavaju uvjeti može se krenuti s prvom fazom, ali imam osjećaj da su neke sredine preskočile te uvjete … Posljedice mogu biti zaista ozbiljne zato moramo slijediti smjernice oko otvaranja kako bi se izbjegle situacije s novim žarištima …

Na pitanje senatorice Elizabeth Warren: „Je li korona virus obuzdan?“, doktor Fauci je rekao sljedeće: “Mislim da se krećemo u dobrom pravcu, ali zaraza nije pod kontrolom! Na primjer – U New Yorku broj zaraženih i umrlih opada, u drugim dijelovima zemlje raste.“

„Postoji mogućnost drugog vala, virus neće jednostavno nestati, on će biti negdje na planeti i vratit će se nama … moguće je širenje zaraze na jesen u drugom valu, ali nadam se da ćemo biti spremni i umanjiti posljedice. Ako se budu ignorirale smjernice postoji opasnost od širenja zaraze koje neće moći kontrolirati. Ne samo da možemo doći u situaciju da se vratimo na staro stanje, nego da će se i ekonomija vratiti na staro“ – poručio je vodeći američki infektolog.

Žrtve

Na ovom se svjedočenju govorilo i o broju žrtava. Doktor Fauci je izjavio da „mnogi od nas misle da je broj umrlih veći od 80,000. To se može reći sa sigurnošću.“

U Americi se dnevno zarazi 25,000 osoba uz 2,000 umrlih svakog dana. Hoće li taj broj povećati ili smanjiti zavisi od poštivanja smjernica.

Cjepivo

Dosta je govora bilo o cjepivu. Čuli smo da su svjedoci izrazili oprezan optimizam da će cjepivo biti pronađeno uz dodatak da nema jamstava da će biti učinkovito. Nacionalni institut za zdravlje je 14. siječnja počeo rad na cjepivu i projekat je trenutno u prvoj fazi. „Na jesen ili u ranu zimu znat ćemo jesmo li na pravom putu“, rekao je doktor Fauci, koji vodi spomenuti projekat. Odgovorio je i na pitanje je li moguće da bi cjepivo moglo biti na raspolaganju do početka školske godine, Fauci je odgovorio da je to „preveliko očekivanje“.

Admiral Brett Giroir, zamjenik Ministra zdravlja – Koordinator za testiranja je rekao da će se zalagati da svi dobiju cjepivo, bez obzira. Mogu li ga platiti ili ne.

Testiranja

Predsjednik Trump je rekao da je u Americi obavljeno devet milijuna testiranja do sada te je proglasio pobjedu njegove administracije nad virusom kada je testiranje u pitanju. „Mi smo obavili najviše testiranja na svijetu“,poručuje Trump, ali Amerika nije ni među prvih 20 zemalja kada je u pitanju broj testiranja po glavi stanovnika!

Admiral Brett Giroir je rekao, danas na svjedočenju u Senatu, da je moguće da, do početka školske godine, svi sveučilišni studenti budu testirani te da to zavisi o raširenosti zaraze i uspješnosti nadzora. „Do rujna ćemo imati 40-50 milijuna testiranja mjesečno“,kazao je admiral Giroir.

Djeca

Senator Paul Rand, koji je prebolio korona virus, smatra da preveliki strah od ekonomskog otvaranje pretjerivanje, zamjera doktoru Fauciju na prevelikom oprezu, pohvalio je švedski model borbe protiv virusa, a rekao je da djecu treba vratiti u škole.

Doktor Fauci je naglasio da s djecom treba biti jako oprezan, jer se mnogo toga ne zna o korona virusu: „Djeca imaju čudne simptome, generalno bolje podnose bolest nego odrasli, ali ja sam rezerviran u prognozama, baš zato što ima dosta toga što ne znamo“. Fauci se nije složio sa senatorom Paulom da je švedski model uspješan primjer.

Smjernice

Senatora Chris-a Murphy  je zanimalo zašto smjernice federalne vlade nisu objavljene, zašto su zadržane iako se savezne države otvaraju i kada će biti dostupne?

Kratko mu je odgovorio Robert Redfield, direktor Centra za sprječavanje i kontrolu bolesti riječima „Brzo, ali ne znam kada!“

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Pred senatskim Komitetom za zdravlje, obrazovanje, rad i penzije, putem video-linka, počelo je svjedočenje vodećih zdravstvenih stručnjaka iz radne grupe Bijele kuće za borbu protiv korona virusa. Među njima je doktor Anthony Fauci, koji je najavio da planira da upozori Senat o “nepotrebnoj patnji i smrti”, ukoliko se zemlja prerano ekonomski otvori. Njemu je, prije […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO