Amnesty i UN upozoravaju na katastrofu u Idlibu

U Idlibu se nasilje udvostručilo od kraja aprila (EPA)

Sirijski režim, uz rusku podršku, vodi “namjerni i sistematski napad” na medicinske strukture na sjeverozapadu Sirije, upozorio je u petak Amnesty International i pozvao Ujedinjene narode da okončaju te “zločine protiv čovječnosti”, dok čelnici UN-a upozoravaju na humanitarnu katastrofu u Idlibu.

Dvojica čelnika UN-a u petak su upozorila da, ako se nastave nasilja koja su se udvostručila od kraja aprila, prijeti opasnost izbijanja “humanitarne katastrofe” u sirijskoj pokrajini.

“Pozivamo sve strane na prekid neprijateljstava”, rekla je Amerikanka Rosemary DiCarlo, zamjenica generalnog sekretara UN-a za vanjske poslove.

Reklama

Meta napad jug sirijske provincije

“Prijeti humanitarna katastrofa”, istaknula je ona tokom drugog zasjedanja u sedam dana.

Desetog maja, na prvom sastanku iza zatvorenih vrata, Rusija, koja podržava režim u Damasku, suprostavila se zajedničkom stavu Vijeća sigurnosti UN-a o okončanju sukoba.

Zamjenik generalnog sekretara UN-a za vanjske poslove, Britanac Mark Lowcook, govorio je o “strašnoj eskalaciji i oko 80.000 osoba koje nemaju kuda otići”.

Reklama

Vijeće sigurnosti UN-a sazvalo je za petak sastanak zbog pogoršanja stanja u pokrajini Idlib, koju su vlast predsjednika Bashara al-Assada i ruska avijacija posljednjih sedmica bombardirali.

Na meti napada su bili uglavnom jug Idliba i sjever susjedne regije Hame, teritoriji koje kontroliraju Hayat Tahrir al-Šam, bivši sirijski ogranak Al-Kaide, te druge grupe.

‘Bombardiranje bolnica je ratni zločin’

“Vijeće sigurnosti UN-a mora razmotriti zločine protiv čovječnosti u Idlibu”, istaknuo je Amnesty u saopćenju i upozorio na namjerne i sistematske napade na bolnice i medicinske strukture te pozvao na vršenje pritiska na Rusiju.

Reklama

Ukupno 18 medicinskih struktura je uništeno od kraja aprila, naveo je UN.

“Bombardiranje bolnica je ratni zločin”, zaključio je Amnesty.

Izvor: Agencije