Guardian: London će tražiti izručenje dva ruska državljana

Slučaj Skripalj je potaknuo tešku diplomatsku krizu između Londona i Moskve (EPA)

London planira zatražiti od Moskve izručenje dva ruska državljana za koje sumnja da su novičokom otrovali bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegovu kćerku u Salisburyju, na jugozapadu Engleske, piše britanski dnevni list The Guardian.

List dodaje, pozivajući se na vladine i sigurnosne izvore, da je ured tužioca (CPS) pripremio zahtjev za izručenje koji će poslati Moskvi.

CPS na upit AFP-a nije htio dati nikakav komentar a policija je rekla da je istraga u toku.

Reklama

Bivši dvostruki ruski agent Sergej Skipalj i njegova kćerka Julija otrovani su početkom marta u Salisburyju novičkom, jakim nervnim otrovom proizvedenim u okviru sovjetskog hemijskog programa. London je za trovanje optužio Moskvu koja poriče bilo kakvu umiješanost.

Tri mjeseca poslije, žrtve istog otrova bili su Charlie Rowley i njen partner Dawn Sturgess koji su u teškom stanju primljeni u bolnicu. Sturgess je nakon tri sedmice izašao iz bolnice, a Rowley nije preživjela.

Sergej Skripalj, njegova kćerka i policajac koji je otrovan pošto im je pritekao u pomoć, također su pušteni iz bolnice u Salisburyju.

Reklama

AP je objavio 19. jula da je policija identificirala dva Rusa pod sumnjom da su krivi za ta trovanja.

Teška diplomatska kriza

Slučaj Skripalj je potaknuo tešku diplomatsku krizu između Londona i Moskve te val međusobnih izgona diplomata koji je pogodio i zemlje saveznice Velike Britanije.

Slučaj je podsjetio Britance na ubistvo polonijem predstavnika ruske opozicije i bivšeg pripadnika ruske tajne službe Aleksandra Litvinjenka 2006. u Londonu za koje je britanski sudija nakon pomne istrage optužio Moskvu i koje je također potaklo diplomatsku krizu.

Izvor: Agencije