Rusija: ‘Budalaste’ optužbe Britanije o novom napadu ‘novičokom’

Amesbury, Novičok, Engleska, Policija
Slučaj Skripalj je potaknuo tešku diplomatsku krizu između Londona i Moskve (EPA)

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u četvrtak britansku premijerku Theresu May da okonča “intrige i igre s kemijskim agensima” povodom drugog slučaja trovanja nervnim agensom novičok na jugozapadu Engleske.

Glasnogovornica ministarstva Marija Zaharova, također, pozvala je London da omogući Rusiji da zajedno s britanskim istražiteljima ispita trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćeri u ožujku.

Zaharova je rekla novinarima da će se “ta Vlada i posebno njezino vodstvo jednog dana morati ispričati Rusiji i međunarodnoj zajednici”, prenosi Beta.

Ranije je rusko veleposlanstvo u Nizozemskoj navelo u četvrtak na društvenim mrežama kako bi od Velike Britanije bilo “budalasto” da vjeruje kako je Rusija izvela novi napad nervnim agensom u Engleskoj u jeku održavanja Svjetskog nogometnog prvenstva.

Veleposlanstvo je objavilo komentar kada je dvoje Britanaca u kritičnom stanju nakon onoga što se smatra slučajnim udisanjem otrova od napada na bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja i njegovu kćer Juliju u Salisburyju u ožujku.

Britanske vlasti nisu optužile Rusiju za umiješanost u novi incident, tvrdeći da je radna pretpostavka da su Britanci otrovani ostacima nervnog agensa iz prvog napada.

“Kako glupo oni mogu misliti da [Rusija] ponovno koristi takozvani novičok usred FIFA-inog Svjetskog prvenstva. ‘Show’ se mora nastaviti?”, objavilo je rusko veleposlanstvo u Nizozemskoj na Twitteru u četvrtak, prenosi Fena.

Železnjak: Kvarenje pozitivnih dojmova navijača

Rusija negira svaku umiješanost u prvobitni napad.

Pored toga je Sergej Železnjak, zamjenik predsjednika Državne Dume, donjeg doma parlamenta, izjavio ruskoj državnoj televiziji da novo trovanje u Velikoj Britaniji izgleda kao pokušaj da se pokvare pozitivni dojmovi engleskih nogometnih navijača o Rusiji.

Rusija je domaćin turnira, koji završava 15. srpnja, po prvi put.

Železnjak je kazao da je Velika Britaniji potrebno da ublaži histeriju kojom bi odvukla pažnju od onoga što čini njezina obavještajna služba, prenosi Reuters.

Kremlj je u četvrtak priopćio da je odavno ponudio Velikoj Britaniji pomoć u istrazi napada nervnim otrovom na bivšeg ruskog špijuna i njegovu kćer u Salisburyju u ožujku, ali da je bio odbijen.

Kremlj je komentirao izjavu britanskog ministra za sigurnost Bena Wallacea, koji je ranije u četvrtak pozvao Moskvu da pruži pojedinosti o prvom napadu nervnim otrovom “novičokom”, nakon što je dvoje britanskih državljana otrovano istim nervnim agensom.

Moskva niječe bilo kakvu upletenost u napad u ožujku na Sergeja Skripalja i njegovu kćer Juliju i te je optužbe nazvala dijelom sofisticirane zavjere kako bi se naštetilo ugledu Rusije i njezinu domaćinstvu Svjetskog prvenstva.

Moskva predložila zajedničku istragu

Kremlj je priopćio u četvrtak da je Rusija davno bila spremna pomoći Velikoj Britaniji da istraži što se zapravo dogodilo Sergeju i Juliji Skripalj, ali da je naišla na ignoriranje.

“Sram me što ne znam tko je Ben Wallace”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, upitan o pozivu britanskog ministra Rusiji da pomogne, prenosi Hina.

“Ministar jako dobro zna da je Rusija davno predložila zajedničku istragu i da je taj prijedlog bio na agendi. On je davno upućen, ali nažalost, britanska strana ne pokazuje nikakav interes za takve prijedloge.”

Peskov je rekao da je Kremlj zabrinut zbog zadnjih vijesti iz Velike Britanije i izrazio je nadu da će se dvoje Britanaca, koji su u kritičnom stanju, oporaviti.

Također je kazao kako ne zna ni za kakve službene britanske zahtjeve upućene Rusiji da pruži pomoć vezano uz istragu novog incidenta i istaknuo je da je Kremlj zabrinut zbog izvješća da je nervni agens ponovno korišten na europskom tlu.

Izvor: Agencije