Trump: Rusija se miješala u predsjedničke izbore u SAD-u

Govoreći nakon sastanka s Vladimirom Putinom u Helsinkiju, Donald Trump je naveo da odnosi Rusije i SAD-a nikada nisu bili lošiji (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump, koji se suočava s brojnim kritikama zbog nastupa na samitu u Helsinkiju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, izjavio je u utorak da se pogrešno izrazio kada je rekao da ne vidi razlog zbog kojeg bi se Rusija miješala u predsjedničke izbore u SAD-u 2016. godine.

Obraćajući se novinarima u Bijeloj kući, on je rekao da je mislio da kaže suprotno – da ne vidi razlog zašto Rusija ne bi bila odgovorna, prenosi AP.

Trump je dodao da ima punu vjeru u američke obavještajne agencija, da ih podržava, te naglasio da prihvata njihov zaključak da se Rusija miješala u izbore, dodaje Reuters.

Reklama

Oštre kritike kongresmena

On je, ipak, rekao da ruske akcije nisu imale utjecaj na ishod glasanja i poručio da će administracija “agresivno raditi” da zaštiti izbore za Kongres u novembru 2018. godine.

Neki istaknuti republikanski i demokratski članovi Kongresa SAD-a oštro su u ponedjeljak kritizirvali Trumpa, jer, kako navode, nije uputio snažno upozorenje Putinu o miješanju u američke izbore.

Trump je zapravo, ocjenjuju oni, poslao Moskvi poruku o slabosti SAD-a.

Reklama

Trump je u ponedjeljak, stojeći pored Putina pred novinarama, kazao da nema razloga da smatra da je Rusija hakirala američke izbore 2016. godine kako bi njemu pomogla da pobijedi i istakao da je Putin “izuzetno snažno to danas porekao”.

Situacija i konflikti na Bliskom istoku

Američki predsjednik je kazao da je s Putinom u Helsinkiju razgovarao o situaciji i konfliktima na Bliskom istoku.

Izrazio je nadu da će Iran u nekom trenutku biti spreman na dogovor.

Reklama

Trump je ranije ove godine objavio da SAD napušta iranski nuklearni sporazum, koji je postignut 2015. godine između SAD-a, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Njemačke s Islamskom Republikom.

Sporazumom su ograničene nuklearne aktivnosti Irana, a zauzvrat je obećano ukidanje međunarodnih sankcija Teheranu.

Reduciranje nuklearnog oružja

Trump je, osim povlačenja iz sporazuma, najavio i ponovno uvođenje sankcija Iranu, koje bi se, po fazama, trebale početi primjenjivati od narednog mjeseca.

Govoreći nakon sastanka s Putinom u Helsinkiju, američki predsjednik je naveo da odnosi Rusije i SAD-a nikada nisu bili lošiji, ali da se u budućnosti mogu poboljšati.

Također je rekao da je s Putinom razgovarao o mogućnosti reduciranja nuklearnog oružja širom svijeta.

Izvor: Agencije