Norveški diplomata novi specijalni izaslanik UN-a za Siriju

Geir O. Pedersen je ranije vršio i funkciju stalnog ambasadora Norveške pri Ujedinjenim narodima (Twitter/ UN Political Affairs)

Norveški diplomata Geir O. Pedersen imenovan je za specijalnog izaslanika Ujedinjenih naroda za Siriju, prenose agencije.

Iz UN-a su saopćili kako je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres na tu funkciju postavio Pedersena, koji je od 2017. godine na dužnosti ambasadora Norveške u Pekingu.

Guterres je ovim povodom izrazio zahvalnost Staffanu de Misturi, dosadašnjem specijalnom izaslaniku UN-a za Siriju, na naporima koje je uložio u cilju postizanja mira u ratom pogođenoj Siriji.

Reklama

Norveški diplomata je četvrti specijalni izaslanik UN-a za Siriju.

Ostavka iz ‘ličnih razloga’

Pedersen je ranije vršio i funkciju stalnog ambasadora Norveške pri UN-u, a bio je jedan od rukovodilaca UN-ove misije u Libanu.

De Mistura, koji je ovu funkciju obnašao četiri godine, krajem ovog mjeseca je saopćio da će iz “ličnih razloga” podnijeti ostavku krajem novembra.

Reklama

On je 2014. godine imenovan za specijalnog izaslanika UN-a za Siriju, naslijedivši Lakhdara Brahimija, bivšeg ministra vanjskih poslova Alžira, a prije njega na toj poziciji je bio Kofi Annan, nekadašnji generalni sekretar UN-a.

Izvor: Agencije