Turska spremna za novu ofanzivu na kurdske borce

Turska se boji da bi uspostava kurdskog entiteta na njenoj granici mogla potaći separatističke težnje na njenom tlu (EPA)

Turska je završila “pripreme” za novu ofanzivu na sjeveru Sirije kako bi “likvidirala” kurdsku miliciju koju Washington podržava, a Ankara je smatra “terorističkom”, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Uništit ćemo terorističku mrežu istočno od Eufrata. Završili smo pripreme, planove i programe u vezi s tim”, rekao je on u govoru pred zastupnicima svoje Partije pravde i razvoja u Parlamentu u Ankari.

“Prije nekoliko dana počeli smo intervenisati protiv te terorističke organizacije. Uskoro dolaze djelotvornije i šire operacije”, dodao je.

‘Krvavi gerilski rat na turskoj teritoriji’

Turska vojska u nedjelju je bombardovala položaje Jedinica narodne zaštite na istočnoj obali Eufrata, na sjeveru Sirije, zapadno od Kobanea, javlja turska državna novinska agencija Anadolija.

YPG je okosnica Sirijskih demokratskih snaga, arapsko-kurdske koalicije kojoj Sjedinjene Američke Države pomažu u borbi s grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Međutim, Ankara ga smatra sirijskim ogrankom Radničke partije Kurdistana, grupe koja od 1984. vodi krvavi gerilski rat na turskoj teritoriji.

Zapadni saveznici Turske smatraju PKK terorističkom organizacijom, za razliku od YPG-a.

Erdogan je posljednjih dana više puta zaprijetio ofanzivom istočno od Eufrata, s obzirom na to da je nakon 2016. izveo dvije operacije zapadno od te rijeke kako bi potisnuo ISIL i YPG.

Strah od ‘kurdskog entiteta’

Turska se boji da bi uspostava kurdskog entiteta na njenoj granici mogla potaći separatističke težnje na njenom tlu.

Turski predsjednik podsjetio je da je 27. oktobra u Istanbulu održan samit o Siriji, na kojem je učestvovao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

“Tema naših razgovora tokom samita bila je tačka do koje se došlo u vezi sa Sirijom, kao i koraci koje ćemo napraviti u budućnosti”, rekao je Erdogan.

Izvor: Agencije