Palestinski zvaničnik: Trumpu je Abbas ‘strateški partner’

Saudijci su izrazili podršku dvodržavnom rješenju, rekao je Fatahov glasnogovornik (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump smatra Mahmouda Abbasa “strateškim partnerom”, a palestinski čelnik želi raditi s njim na dvodržavnom rješenju, izjavio je visoki palestinski zvaničnik.

Jibril Rajoub, visokorangirani član Abbasovog pokreta Fatah, koji se smatra mogućim nasljednikom 81-godišnjeg predsjednika, izjavio je kako vjeruje da bi Trump mogao biti manje vezan za određene interesne grupe nego raniji američki predsjednici.

Kazao je da je Trump tokom telefonskog razgovora s Abbasom 10. marta – njihovim prvim razgovorom od američkih izbora – poručio palestinskom predsjedniku kako želi “okončati patnje”.

Reklama

“Čak i prije telefonskog razgovora, od prvog trena, naš predsjednik i svi mi rekli smo: ‘U redu, Trumpa je izabrala Amerika i spremni smo sarađivati s njim, spremni smo na sporazum i spremni smo raditi zajedno”, rekao je Rajoub.

Sastanak s Netanyahuom

Trump je davao protivrječne signale u vezi s time kako će se baviti dugogodišnjim izraelsko-palestinskim sukobom, za koji tvrdi da ga želi riješiti.

Tokom sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Bijeloj kući prošlog mjeseca Trump je raskinuo s višegodišnjom američkom politikom kad je rekao da nije obàvēzān dvodržavnim rješenjem sukoba i da će biti otvoren prema principu jedne države ako to znači mir.

Reklama

Jedan od njegovih vodećih savjetnika Jason Greenblatt posjetio je Izrael i palestinske teritorije prošle sedmice i održao niz sastanaka s predstavnicima obiju strana.

Sastao se i s Abbasom i s Netanyahuom.

Komentirajući Greenblattovu posjetu, Rajoub je izjavio da su “oni u fazi istraživanja” i da Palestinci čekaju kakvi će biti Trumpovi naredni koraci, prenosi AFP.

Izvor: Agencije