Rusija traži dozvolu za osmatračke letove nad SAD-om

Rusija i Sjedinjene Američke Države su potpisnice međunarodnog sporazuma "Otvoreno nebo" (EPA)

Rusija planira danas zatražiti dozvolu da pokrene letove osmatračkih aviona opremljenih najmodernijim digitalnim kamerama, uprkos upozorenju američkih obavještajnih i vojnih zvaničnika da će takva nadlijetanja omogućiti zvaničnoj Moskvi da prikuplja obavještajne podatke o Sjedinjenim Američkim Državama.

Rusija i Sjedinjene Američke Države su potpisnice međunarodnog sporazuma “Otvoreno nebo”, koji dopušta nenaoružane osmatračke letove iznad čitave teritorije sve 34 zemlje potpisnice, u cilju transparentnosti o vojnoj aktivnosti i praćenju poštivanja sporazuma o nenaoružanju i drugih sporazuma, prenosi AP.

Viši američki obavještajni i vojni zvaničnici, međutim, strahuju da će Rusija iskoristiti tehnološki napredak da prekrši duh sporazuma.

Reklama

Visoke tenzije

Rusija će danas zatražiti od Komsije za konsultacije povodom sporazuma “Otvoreno nebo”, sa sjedištem u Beču, da joj se dozvole letovi aviona opremljenog najmodernijim senzorima iznad SAD-a, rekao je jedan anonimni član osoblja američkog Kongresa.

Taj zahtjev zvanične Moskve će natjerati administraciju predsjednika SAD-a Baracka Obame da odluči hoće li će dopustiti Rusiji da koristi sofisticiranu opremu na svojim osmatračkim avionima baš u vrijeme kad Moskva, prema navodima iz izvještaja State Departmenta, ne ispunjava sve svoje obaveze iz sporazuma “Otvoreno nebo”.

Reklama

Pored toga, u odnosima između Rusije i SAD-a su tenzije trenutno veoma visoke usljed ruske aktivnosti u Ukrajini i Siriji.

Izvor: Agencije