Historijska sjednica UN-a o eboli

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda za danas je zakazalo vanrednu sjednicu na kojoj će se raspravljati o načinima borbe protiv virusa ebole.

Ovo je drugi put u historiji ove organizacije, koja se uglavnom bavi pitanjima mira i sigurnosti, da se razmatra pitanje javnog zdravlja.

Prvi put su se sastali zbog AIDS-a, 2000. godine.

Reklama

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon odredio je posebnog komesara te ustanovio misiju UN-a u Africi vezanu uz ebolu.

“Kriza ebole postala je složena hitna situacija sa značajnom političkom, socijalnom, ekonomskom, humanitrarnom i sigurnosnom dimenzijom. Patnja i širenje bolesti u regiji i dalje zahtijeva pažnju cijelog svijeta. Ebola nas sve pogađa. Epidemija je najveća dosad viđena. Broj slučajeva se udvostručuje svake tri sedmice. Uskoro će samo u Liberiji biti više zaraženih osoba nego što ih je bilo u četiri decenije otkad se za virus zna”, rekao je Ban.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je broj umrlih od ebole povećan.Od 5.335 zabilježenih slučajeva ebole umrlo je 2.622  ljudi.

Reklama

U isto vrijeme u Sijera Leoneu proglašeno je trodnevno vanredno stanje, koje počinje sutra.

Prestaju sa radom sve institucije, a stanovništvu neće biti dozvoljen izlazak iz domova.

Vlasti  žele  spriječiti  širenje virusa koji odnosi živote, uglavnom u zapadnoj Africi.

Reklama

Pomoć MMF-a

Ranije je Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio kako bi Gvineja, Liberija i Sijera Leona mogli dobiti još 127 miliona dolara pomoći kako bi se suočili s najgorom do sada epidemijom ebole.

Predloženi paket, koji Izvršni odbor MMF-a tek treba odobriti, mogao bi pomoći tim zemljama da premoste teškoće idućih šest do devet mjeseci, koje fond procjenjuje na ukupno 300 miliona dolara.

Reklama

“Epidemija je velika ljudska, društvena i privredna kriza, koja zahtijeva odlučan odgovor međunarodne zajednice”, rekla je direktorica MMF-a Christine Lagarde, kako prenosi Hina.

Gvineja, Liberija i Sijera Leone su među najsiromašnijim državama u svojoj regiji, a najteže su pogođene najvećom epidemijom ebole nakon one iz 1976. godine, koja je usmrtila gotovo 2.500 ljudi.

Predloženi paket pomoći bit će proširenje postojećih programa koje te zemlje već imaju s MMF-om: Gvineja od 200 miliona dolara te Liberija i Sijera Leone od 80 miliona dolara, odnosno 96 miliona dolara.

Američki predsjednik Barack Obama je, predstavljajući plan za suzbijanje ebole, koji predviđa upućivanje 3.000 vojnika u pogođene regije koji bi pružili medicinsku i logističku podršku lokalnom zdravstvu, kazao da svijet  traži od Sjedinjenih Američkih Država da se pozabave pitanjem epidemije ebole i da one prihvaćaju tu odgovornost.

“Ovo je teška istina. U zapadnoj Africi imamo epidemiju ebole kakvu dosad nismo vidjeli. To izmiče kontroli i pogoršava se”, rekao je Obama tokom posjete Centru za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti.

Obama je pozvao svjetsku zajednicu da pomogne da se obuzda širenje te bolesti.

Izvor: Al Jazeera i agencije