SAD šalje 3.000 vojnika u Afriku zbog ebole

Virus ebole je do sada odnio više od 2.400 života (EPA)

Američki predsjednik Barack Obama najavio je slanje 3.000 američkih vojnika u zapadnu Afriku, radi suzbijanja virusa ebole.

Glavnina američkih napora bit će usmjerena na Liberiju, jednu od tri zemlje, uz Sijera Leone i Gvineju, najteže pogođenih virusom.

Glavni štab u Monroviji

U liberijskoj prijestonici Monroviji će biti uspostavljen glavni štab za koordiniranje operacijama, rekao je američki čelnik, koji je želio ostati anoniman, javila je Hina.

Vojnici će posebno raditi na izgradnji 17 novih medicinskih centara sa po 100 kreveta u svakom na najteže pogođenim područjima, a američka Vlada će pomoći pri zapošljavanju i obuci osoblja koje će upravljati tim centrima.

“Da bismo epidemiju suzbili u žarištu, moramo pripremiti prikladan međunarodni odgovor”, rekao je taj čelnik, ocijenivši da je plan koji će iznijeti Obama omogućiti “povlačenje” epidemije, najgore od 1976. godine, kada je hemoragijska groznica otkrivena.

SAD je do sada izdvojio 100 miliona dolara za borbu s virusom ebole, dok je USAID najavio pomoć od 75 miliona dolara za otvaranje medicinskih centara.

Osim toga, Obamina administracija zatražila od Kongresa da izdvoji još 88 miliona dolara, Kongres o tome treba glasati ove sedmice, ali se očekuje da će odobriti predsjednikov zahtjev.

Konkretna obećanja

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda treba u četvrtak održati vanrednu sjednicu o epidemiji.

Američka ambasadorica pri u UN-u Samantha Power rekla je da Washington želi da se na tom zasjedanju donesu “konkretna obećanja”.

“Ne smijemo se uspaničiti, epidemiju možemo suzbiti (…) ali naš kolektivni odgovor nije bio dovoljan”, istaknula je ona, dodavši da je neuobičajeno da se Vijeće sigurnosti, koje uglavnom vodi računa o miru i sigurnosti u svijetu, bavi javnozdravstvenim pitanjem.

Broj zaraženih virusom ebole mogao bi dosegnuti nekoliko desetina hiljada, izjavio je u utorak zamjenik direktora Svjetske zdravstvene organizacije Bruce Aylward.

Brojke užurbano rastu

On je na konferenciji za novinare u Ženevi rekao da je u epidemiji u zemljama zapadne Afrike umrla 2.461 osoba, odnosno polovina od 4.985 inficiranih.

“Iskreno rečeno (…) zdravstvena kriza s kojom se suočavamo nema paralelu u savremenom dobu. Ne znamo dokle će ići ove brojke”, kazao je Aylward.

On je dodao da se činilo da je prethodna procjena o 20.000 oboljelih velika, ali da bi taj broj veoma brzo mogao dostići nekoliko desetina hiljada.

Koordinator UN-a za borbu protiv ebole David Nabarro rekao je da su potrebe ove akcije povećane deset puta, na milijardu dolara, u prethodnih mjesec dana i da će nastaviti rastu s povećanjem broja oboljelih.

Izvor: Agencije