Više desetaka mrtvih u napadu u Siriji

Rakete pale na prometnu ulicu, izazvavši veliki broj civilnih žrtava (Reuters)

Najmanje 40 ljudi poginulo je u zračnim napadima sirijskog režima na grad Halep, na sjeveru Sirije, i njegovu okolicu, tvrdi antirežimska organizacija Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Lavrov i Kerry ne dolaze u Ženevu

Diplomate Rusije i SAD-a neće učestvovati na sastanku naredne sedmice u Ženevi na kome će se razmatrati pripreme za međunarodnu mirovnu konferenciju o Siriji.
Lahdar Brahimi, izaslanik UN-a za Siriju, rekao je u subotu da su ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar John Kerry najavili da neće učestvovati na sastanku 25. novembra.
Oni će, umjesto toga, poslati svoje izaslanike.
Do sada je bilo više odlaganja početka mirovne konferencije u Ženevi, čiji je cilj okončanje građanskog rata, podsjeća agencija RIA Novosti.
Učesnici, uključujući sirijski vladajući režim, opoziciju i regionalne i globalne sile, ne mogu se dogovoriti o preduslovima za bilo kakve pregovore.

Reklama

Ta organizacija, čije je sjedište u Velikoj Britaniji, navodi da je u predgrađu Halepa i u okolnim gradovima bilo najmanje šest zračnih udara, javio je Reuters.

“Meta nekih od napada u Tarek el Babu izgleda su bila pobunjenička sjedišta, ali su rakete pale na prometnu ulicu, izazvavši veliki broj civilnih žrtava”, potvrdio je šef Opservatorija Rami Abdul Rahman.

Sirijski ministar preživio atentat

Reklama

Sirijski ministar za nacionalno pomirenje Ali Haidar preživio je napad na njegov službeni automobil, na autocesti u provinciji Tarzous, uporištu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, no vozač je ubijen, izvjestila je državna televizija.

Haidar je, kako to naziva Al-Assadova Vlada, dio “domoljubne oporbe” – političkih grupacija koje se smatraju suparnicima predsjednikovoj vladajućoj stranci Bath, ali ne podržavaju oružani ustanak, koji traje već dvije i pol godine.

No, oni koji su se pridružili pobuni smatraju osobe poput Haidara marionetama, pogodnim za potkopavanje pristaša oporbe koji podupiru pobunu protiv vladavine obitelji Assad, koja traje već četiri desetljeća.

Reklama

Jedan Vladin izvor tvrdi da Haidar nije bio u automobilu u vrijeme napada, ali ne navodi gdje se nalazio.

Nakon početka pobune, atentati i otmice u Siriji su sve učestaliji.

Dosad je u sukobima u Siriji poginulo preko 100.000 ljudi.

Reklama

Pobunjenici zauzeli naftno polje

Sirijski pobunjenici, među kojima ima pripadnika Al-Nusra Fronta, povezanog s Al-Kaidom, zauzeli su ključno naftno polje na istoku Sirije, priopćila je nevladina organizacija Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Naoružanje u manastiru
Reklama

Vodeća sirijska opozicijska skupina optužila je vladine snage da su smjestile teško naoružanje u stari pravoslavni manastir sjeverno od Damaska.

Sirijska nacionalna koalicija, koju podržava Zapad, priopćila je kako je Assadova vojska pretvorila manastir Kerubim u bazu, odakle granatira okolna sela u kojima pretežno žive sunitski muslimani kojih među pobunjenicima ima najviše.

Agencija AP nije mogla potvrditi ovu informaciju iz nezavisnih izvora.

“Pobunjenici iz Al-Nusre i drugih grupa zauzeli su naftno polje Omar u provinciji Deir ez-Zor nakon sukoba tokom noći”, izjavio je direktor Sirijskog opservatorija Rami Abdul Rahman, uz napomenu kako su se Vladine snage povukle s tog naftnog polja koje je jedno od najvećih u Siriji.

Vojska je u studenom prošle godine već izgubila to naftno polje, ali ga je kasnije ponovo zauzela.

Jedan aktivist je potvrdio kako su pobunjenici zauzeli sedam naftnih cisterni.

Opozicijske snage su prvo naftno polje osvojile prošle godine i od tada su skupine koje djeluju na teritoriju pod kontrolom pobunjenika počele proizvoditi naftu za prodaju na crnom tržištu.

Izvor: Agencije