Netanyahu: SAD nema pravo blokirati Izrael

Panetta: SAD ima godinu dana da preduhitri Iran u proizvodnji nuklearnog oružja (Reuters)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u utorak je rekao da je SAD izgubio moralno pravo da spriječi Izrael da preduzme mjere protiv iranskog nuklearnog programa, jer je odbio zauzeti čvršći stav prema Teheranu.

Netanyahu se obrušio na američku administraciju zato što je odbacila njegov zahtjev da Iranu odredi konkretne rokove koje mora ispoštovati.

“Svijet Izraelu poručuje – Stanite, ima još vremena. A ja pitam – Šta da čekamo? Dokad da čekamo?”, rekao je Netanyahu u izjavi nakon koje se mogući izraelski napad na Iran čini realnijim.

Reklama

“Oni u međunarodnoj zajednici koji ne žele Iranu povući crvenu crtu nemaju moralno pravo povlačiti crvenu crtu pred Izraelom”, rekao je Netanyahu na konferenciji za novinare nakon sastanka s bugarskim premijerom Bojkom Borisovom.

Želi oštriji stav

Netanyahu već dugo želi da administracija predsjednika Baracka Obame zauzme oštriji stav prema Iranu i odredi mu jasne rokove za prekid programa obogaćivanja urana, ali je američka državna sekretarka Hillary Clinton u ponedjeljak rekla kako SAD ne namjerava postavljati rokove u budućim razgovorima s Iranom, ustvrdivši da još ima vremena za diplomatsko rješenje.

Reklama

Netanyahuovi odnosi s Obamom već su dugo napeti zbog Irana i drugih pitanja, poput gradnje židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, ali nikad dosad ta razmimoilaženja nije stavio u kontekst moralnosti.

Na internetskoj stranici izraelskog dnevnika Haaretza stoji ocjena da je Netanyahu “napao američku Vladu na način bez presedana”.

Netanyahu je u Izraelu suočen s velikim otporom njegovoj ideji da Izrael samostalno napadne Iran, a istraživanja javnog mnijenja pokazuju da većina Izraelaca ne želi da njihova vojska napadne Iran bez podrške SAD-a.

Reklama

Panetta: SAD spreman

Američki ministar odbrane rekao je da će Sjedinjene Države imati otprilike godinu dana da preduzmu akciju protiv Irana ukoliko Teheran odluči proizvesti nuklearno oružje, a američka vojska je spremna ako dođe do tog trenutka.

Leon Panetta je izjavio u intervjuu za “CBS This Morning” da će Iranu biti potrebno izvjesno vrijeme da proizvede nuklearno oružje ako teheransko vodstvo odluči dati zeleno svjetlo, prenio je AFP.

Reklama

Kada je upitan koliko vremena će im trebati, Panetta je odgovorio: “Godinu dana otprilike. Malo više od godinu dana.”

“I tako, mi mislimo da ćemo imati priliku kada saznamo da li su donijeli tu odluku, da poduzmemo akciju potrebnu za sprječavanje (nuklearnog programa)”, dodao je ministar odbrane.

Panettini komentari uslijedili su usred zatezanja tenzija s Iranom zbog njegovog nuklearnog programa kao i rastuće nesloge između SAD-a i Izraela, zbog hitnosti prijetnje koju predstavlja teheranski program za obogaćivanje urana.

Izvor: Agencije