MMF će Portugalu isplatiti novu tranšu

MMF navodi da je Lisabon na dobrom putu da snizi svoj fiskalni deficit (AP)

Međunarodni monetarni fond (MMF) je saopćio da će prezaduženom Portugalu isplatiti novu tranšu pomoći u iznosu od 1,48 milijardi eura, nakon što je Lisabon s uspjehom prošao reviziju napretka u sklopu programa pomoći.

U saopćenju MMF-a se navodi da je Lisabon na dobrom putu da snizi svoj fiskalni deficit, u skladu s oštrim mjerama štednje koje su postavljene kao uslov za dobijanje 78 milijardi eura vrijednog paketa pomoći MMF-a i Evropske unije (EU) u maju 2011. godine, prenosi AFP.

Reklama

“Činjenica da su vlasti odlučno provele program, uprkos teškoj situaciji u eurozoni, pohvalna je i prisutni su pozitivni pokazatelji smanjenja fiskalnog i trgovinskog deficita”, izjavio je zamjenik upravnog direktora MMF-a Nemat Shafik.

“Fiskalna konsolidacija dobro napreduje. Cilj smanjenja fiskalnog deficita do kraja 2012. godine i dalje može biti ostvaren, iako opasnost po ostvarenje tog plana predstavljaju slabiji prihodi”, rekao je on.

To je peta tranša pomoći koju je Portugal dobio od MMF-ovog dijela od 29,3 milijarde eura iz zajedničkog paketa pomoći s EU-om.

Izvor: Agencije