Teška diplomatska bitka o Siriji u UN-u

O Nacrtu rezolucije se vjerojatno neće glasati prije petka (AFP)

Piše: Ivica Puljić

Neviđena diplomatska bitka oko Sirije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda vodi se između Arapske lige i Zapadnih sila s jedne strane, te Rusije i njenih saveznika u Vijeću sigurnosti s druge strane, a koji odbijaju osuditi sirijsku Vladu za nasilno gušenje masovnih prosvjeda.

U Ujedinjenim narodima dvije su se strane uhvatile u koštac oko nacrta rezolucije, koju je predložio Maroko, a kojom se poziva da sirijski predsjednik Bashar al-Assad napusti vlast što bi bio prvi korak ka prijelazu prema demokraciji.

Reklama

Međutim, Rusija je ostala uporna u svom stajalištu da blokira rezoluciju koja bi se mogla tumačiti kao dozvola za promjenu režima.

Razočarana Hilary Clinton

Arapska liga i brojni šefovi diplomacija Zapadnih zemalja složili su se da je potpora prosvjednicima u Siriji najmanji mogući korak koji podupire njihove zahtijeve za promjenom koji su, da podsjetimo, otpočeli mirnim izlaskom na ulice i koji su prerasli u vojnu pobunu.

Reklama

Katarski premijer Sheik al-Thani koordinira rad Arapske lige:

“Sirijska vlada nije napravila niti jedan ozbiljniji korak kako bi surađivala s nama. Vladin stroj za ubijanje radi nesmanjenom žestinom”, bile su riječi katarskog čelnika na sjednici Vijeća sigurnosti.

Američka državna tajnica Hillary Clinton, zajedno s ministrima vanjskih poslova Britanije i Francuske te još nekoliko zemalja, bila je vidno razočarana razgovorima:

Reklama

“Ukoliko ne izabarete da barem pokušate stati na stranu građana Sirije onda ste na strani stalnih ubijanja i zlostavljanja kakva viđamo svakodnevno. Ja znam na čijoj smo mi strani. Znam na čijoj je strani većina zemalja u Vijeću sigurnosti i nastavit ćemo raditi sve dok ne pronađemo način da uspješno podržimo inicijativu Arapske lige, dok ne pošaljemo jasan znak Assadovom režimu i građanima Sirije. Onda treba raditi na miroljubivom rješavanju ovog strašnog sukoba”, poručila je Clinton.

Nacrt rezolucije, o kojem se vjerojatno neće glasati prije petka, poziva Bashara al-Assada da preda vlast sirijskom dopredsjedniku koji bi onda pomogao u formiranju jedinstvene vlade koja bi mogla pripremiti izbore.

No, mala je vjerojatnost da će Assad predati vlast, čak i ako rezolucija dobije zeleno svjetlo u Vijeću sigurnosti.

Reklama

U temelju – međunarodni prijepor oko Sirije predstavlja duboku podjelu između onih koji bi htjeli koristiti Vijeće sigurnosti da se suprostave nekim državama u njihovom odnosu prema vlastitim građanima te onih koji smatraju da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda ne treba imati nikakvu ulogu u rješavanju domaćih problema.

Sirija je posljednji primjer u argumentaciji koja se proteže kroz posljednje sukobe u svijetu.

Rusija, koju iz sjene podupiru Kina i Indija, odbacuje sve ideje da se svjetska organizacija treba miješati u domaća politička zbivanja u bilo kojoj zemlji, pogotovo kada je u pitanju promjena vlasti.

Reklama

Sve tri zemlje, koje su svojedobno dale svoj glas za uvođenje zone zabrane letenja u Libiji, sada kažu kako je NATO savez iskoristio tu situaciju kako bi pomogao u svrgavanju s vlasti libijskog čelnika Muammara Gaddafija.

Nelagoda mnogim vladama

Ruski predstavnik u Ujedinjenim narodima Vitalij Čurkin rekao je novinarima da Vijeće sigurnosti ne može “propisati recepte za rezultat domaćih političkih procesa”.

“Jednom kada se krene onda je to teško zaustaviti. Uskoro će Vijeće sigurnosti početi proglašavati koji kralj treba otići s vlasti ili koji premijer treba dati ostavku. To zaista nije posao Vijeća sigurnosti”, naglasio je ruski diplomata nakon sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Brojni američki politički analitičari kažu da nacrt rezolucije o Siriji donosi nelagodu mnogim vladama u svijetu, jer ukoliko se kroz UN-ovu rezoluciju, koja je obvezujući dokument, traži odlazak s vlasti al-Assada, hoće li se to sutra dogoditi nekom drugom? Možda baš Vladimiru Putinu?

Izvor: Al Jazeera