Demonstracije evropskih mljekara u Briselu

Pred Evropskim parlamentom u Briselu okupilo se blizu 1.000 mljekara koji su sa nekoliko stotina traktora blokirali obližnje ceste i gdje će ostati dva dana. Grupa od pedesetak Italijana postavila je šatore i tu namjerava prenoćiti.

Pred večer se policijsko osiguranje na trgu Luksemburg pred parlamentom pojačalo, jer su mljekari zapalili sijeno i gume, te napravili veliku vatru. Nezadovoljni su niskim cijenama po litri mlijeka od kojih, kažu, ne mogu preživjeti.

Nakon 20 sati vožnje, u Brisel, pred Evropski parlament, stigli su i hrvatski mljekari, njih 30-ak, sa Davorom Blažićem na čelu.

Reklama

„Mislim da se nakon ovakvog okupljanja nešto mora mijenjati. Nešto se u poljoprivredi u Europi mora mijenjati“, smatra Blažić.

Došli su kako bi dali podršku svojim evropskim kolegama koji, kako kaže Nedjeljko Babić, traže samo ono što je pošteno.

„Mislim da smo tu negdje svi slično sa cijenom mlijeka, iako su oni u prednosti, jer nemaju kreditnih obveza kao što imaju naši seljaci koji su u zadnjih deset godina digli velike kredite i koji na žalost s tom cijenom mlijeka ne mogu pokriti“, istakao je Babić.

Reklama

Sve više obaveza

Blažić se mlijekom bavi 30 godina i ne pamti da je ikada bilo teže.

„Ja sam iz Karlovca, sa ratnog područja, došao sam doma, sve je bilo srušeno, ušao u kredite i jako teško mi je“, govori on.

Reklama

“A kako Hrvatska naredne godine postaje članicom EU, sve će biti više propisa, više kontrola i više obveza za mljekare. Mljekarima iz već ujedinjenih država, administrativni pritisak itekako je poznat”, kazala je novinarka Al Jazeere Katarina Drlja koja se javila iz Brisela.

„Protesti su počeli na granicama. Na stotine traktora uputilo se sa Njemačke i Francuske granice prema prijestolnici EU. Protestnom brzinom krenuli su autocestom, puštajući iza sebe kaos“, kazala je Drlja.

Predvođeni Belgijancem Erikom Wyngaertom, upozoravali su na sebe i na svoje probleme.

Reklama

„Tu je 150 traktora iz Holandije, otprilike 300 iz Belgije. Stiglo ih je 350 iz Njemačke i pedestak iz Luksemburga. Tu su i neki iz Francuske. Došli smo kako bismo pomogli našim porodicama. Radeći za 30 centi po litru mlijeka, Europa nas doslovno krade“, kazao je Wyngaert.

Nada posljednja umire

Prema nekim proračunima, trebalo bi im 47 centi po litru kako bi mljekari, poput Austrijanca Floriana Kurzmanna i njegovog brata, mogli preživjeti.

Reklama

U njihovoj je porodici mljekarstvo već generacijama.

Među demonstrante se spustio i belgijski zastupnik Marc Tarabella, inače član Odbora za poljoprivredu.

„Gorivo poskupljuje, hrana za životinje isto tako, raste i cijena materijala, a iznos koji oni prime za litar mlijeka niži je nego prije 25 godina. To nije normalno“, istakao je.

A, kako nada umire posljednja, mljekari su spremni doći ponovo i demonstrirati ispred hrama demokratije, dok ih neko ne čuje.

Izvor: Al Jazeera