Predviđen prvi kvartalni pad potražnje za naftom u 10 godina

Potražnja će u prvom tromjesečju 2020. godine biti niža za 435.000 barela dnevno (EPA)

Globalna potražnja za naftom zabilježit će u periodu januar-mart ove godine prvi kvartalni pad u posljednjih više od 10 godina, jer je novi korona virus izazvao zastoj ekonomske aktivnosti širom Kine, što se odrazilo na potražnju nafte u toj zemlji, koja je najveći potrošač, saopćila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Potražnja će u prvom tromjesečju 2020. godine biti niža za 435.000 barela dnevno (b/d) u odnosu na isti period prije godinu dana, što će biti prvi kvartalni pad u periodu dužem od jednog desetljeća, objavio je IEA u mjesečnom izvještaju o tržištu “crnog zlata”, prenosi Tanjug američke medije.

Predviđeni pad tražnje naveo je agenciju da smanji i svoju prognozu rasta potražnje za 2020. godinu za 365.000 barela dnevno, na 825.000 barela dnevno, na najniži nivo od 2011. godine.

Reklama

‘Brent’ jeftiniji 10 dolara

Manja potrošnja nafta od očekivane u zemljama OECD-a srezala je preliminarnu procjenu rasta za 2019. godinu na 885.000 barela dnevno, dodaje se u izvještaju.

Negativan utjecaj epidemije korona virusa na tražnju za naftom teško je pogodio i cijene ovog energenta, što ilustrira podatak da je cijena sjevernomorske nafte “brent” pala u januaru za gotovo 10 dolara, na ispod 55 dolara za barel.

Ipak, cijene su se ove sedmice oporavile, u očekivanju da bi glavni proizvođači Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEC) i proizvođači izvan naftnog kartela, s Rusijom na čelu, mogli dodatno smanjiti globalnu proizvodnju “crnog zlata”, kako bi neutralizirali negativne posljedice koje pad potražnje ima na cijene.

Izvor: Agencije