Dinkić: Srbija bila na rubu bankrota

Dinkić će poslušati preporuku Fiskalnog savjeta i do sljedeće godine minus u kasi dodatno smanjiti na 3,5 posto (Reuters)

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da bi država bankrotirala da Vlada nije donijela antikrizne mjere.

Inflacija preko 10 posto

Srbija je na samom vrhu evropskih zemalja po visini stope inflacije, jer će u ovoj godini ona sigurno premašiti 10 posto, koliko je procijenila Narodna banka Srbije (NBS).

Reklama

U augustu je, što je neuobičajeno za ovaj mjesec, zabilježena znatno veća stopa inflacije, pa je već bilo jasno da će na kraju godine biti dvocifrena.

Ovakvom stanju doprinijela su poskupljenja mesa, cigareta, ali i, što je za august neuobičajeno, rast cijena voća i povrća.

Uz sve to, Srbiju očekuje i porast poreza na potrošnju – veća stopa poreza na dodanu vrijednost (PDV) – što će imati dodatni udar na cijene u trgovinama, pišu beogradske Večernje novosti.

Reklama

Antikrizne mjere uvedene su kako bi bio zaustavljen rast duga koji nas vodi u grčki scenario”, rekao je on, poručivši građanima da će živjeti teže, ali da “neće umreti”.

Ministar finansija je naglasio da su izdvajanja za kamate ogromna i da je riječ o sredstvima koja su veća od sredstava za poljoprivredu.

“Država bi bankrotirala – ne bismo imali pare za lekare, nastavnike, penzionere… Kamata na dug države je ogromna. Mi za kamate izdvajamo tri puta više novca nego za poljoprivredu. Samo za kamate za sledeću godinu moramo da damo 775 miliona eura”, kazao je Dinkić sinoć za B92.

Reklama

Ministar je poručio građanima da će živjeti teže, ali da ‘neće umreti’.

On je poručio da će poslušati preporuku Fiskalnog savjeta i do sljedeće godine minus u kasi dodatno smanjiti na 3,5 posto.

Ministar finansija Srbije naveo je da je javni dug na kraju godine bio 50 posto bruto društvenog proizvoda (BDP), a ne u granicama, kako je prethodna vlada objavila.

“Milijardu i 200 miliona eura duga koji je napravljen je sakriveno, a narodu je prikazano da nije probijena granica javnog duga od 45 odsto”, rekao je Dinkić i dodao da su neki ljudi iz Demokratske stranke (DS) i tadašnji premijer Mirko Cvetković lagali javnost.

Izvor: Agencije