Srbija: Rebalans budžeta i paket mjera

Dinkić: Upravo 13. penzijom želimo pomoći onima koji su najugroženiji (EPA)

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao je u srijedu da rebalans budžeta i paket mjera za fiskalnu konsolidaciju, koji je Vlada usvojila, neće prebaciti teret krize na siromašne građane i najavio da će početkom sljedeće godine početi unakrsno ispitivanje prihoda i imovine.

Dinkić je za beogradske Večernje novosti u objašnjenju rebalansa budžeta i novog paketa ekonomskih mjera rekao da neće biti prodaje državnih preduzeća, kao i to da se rebalansom najviše odvaja za agrar i socijalnu zaštitu.

Unakrsno ispitivanje

“Upravo 13. penzijom za najsiromašnije pokazujemo da želimo da onima koji najmanje imaju najviše pomognemo. Što se tiče bogatijih, najkasnije početkom sledeće godine, kada uspostavimo kompletnu strukturu Poreske uprave, počinje primena onoga što nikada nije zaživelo u Srbiji, a to je unakrsno ispitivanje prihoda i imovine”, kaže Dinkić.

Dinkić je rekao da nove mjere podržavaju svi u Vladi i da nije riječ o običnim izmjenama zakona, već su napravljene “neke tektonske promene kao što je ukidanje sopstvenih prihoda ministarstava, agencija, fondova i uveli bolju kontrolu rashoda resora”.

“To je radikalna promena budžetskog sistema i ne bi mogla da prođe da nisam imao saglasnost svih”, rekao je on.

Dinkić je rekao i to da od bolje kontrole rashoda resora tokom sljedeće godine očekuje veliku uštedu, jer će ubuduće svi sopstveni prihodi ministarstava ići u centralni budžet, a onda će oni, za specifične programe, tražiti dozvolu Ministarstva finansija ili Vlade. 

Na pitanje koliki će udar na cijene izazvati povećanje PDV-a na 20 posto, Dinkić je rekao da je to mjera koju je želio izbjeći, ali da je situacija takva da bez nje ne bi bilo moguće garantovati isplatu penzija i plata.

“Naravno da će dizanje PDV-a na robu široke potrošnje imati izvestan inflacioni pritisak. Ali omogućili smo da oni koji su najslabiji, a to su preduzetnici i mala i srednja preduzeća, mogu od 1. januara da plaćaju PDV tek kada robu naplate, a ne kad je fakturišu. U tu grupu spada 86 odsto svih poreskih obveznika”, tvrdi Dinkić.

Govoreći o profesionalizaciji javnih preduzeća, Dinkić je kazao da je to neminovnost i da je Ministarstvo finansija pripremilo Zakon o javnim preduzećima koji će Vlada, možda, usvojiti već u petak.

Antikrizne mjere

“On predviđa da se direktori svih javnih preduzeća, od republike do lokala, razreše i budu v.d. do izbora novih na konkursima koji će odmah biti raspisani. Takođe, napustiću praksu da ministar bira direktore 173 filijale Poreske uprave širom Srbije i oni će se birati na konkursu”, kazao je on.

On je dodao da sigurno neće biti prodaje Komercijalne banke, EPS-a, Željeznice, niti bilo koje kompanije koja je državni monopol. 

“Za neka druga preduzeća, kao što je JAT, tražićemo strateške partnere… Mogli bismo da razmotrimo ponudu za privatizaciju ‘Telekoma Srbija’, ukoliko bi cena za 100 odsto kapitala bila najmanje 2,5 milijardi evra”, rekao je Dinkić.

Antikrizne mjere, koje je Vlada usvojila u paketu sa prijedlogom rebalansa budžeta, usmjerene su u dobrom pravcu, ali će imati kratkoročne efekte, zbog čega je neophodno raditi na suštinskim, strukturnim reformama, ocijenili su ekonomisti.

“Prema mom dubokom uverenju verovatno neće, već će biti dosta blizu toga. Mi imamo tu pojavu, ne samo u Srbiji, da kada se ide u takve antikrizne mere postoje interesne grupe koje umeju na ovaj ili onaj način da smanje efikasnost delovanja, da se izbore za ”svoja prava’,’ što onda na kraju da nešto manji konačan ekonomski efekat”, rekao je Dekan i redovni profesor ekonomije na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju Mihailo Crnobrnja za Tanjug.

Hrabriji nastup

Crnobrnja je naveo i to da se Vlada trebala hrabrije upustiti “u likvidiranje nekih oblika subvencija, ne za poljoprivredu, već za ‘ekonomske bolesnike’, za koje je evidentno da ne mogu doći ‘na zelenu granu’, a država ih i dalje održava”.

“Trebalo bi malo hrabrije nastupiti prema preduzećima koja su navodno u restrukturiranju, a ustvari su na državnim jaslama i jedu priličan deo budžeta”, dodao je on.

Izvor: Agencije


Povezane

Vlada Srbije usvojila je rebalans budžeta i set zakona koji bi trebalo da utiču na smanjenje budžetskog deficita ali i da ostvari uštrede od milijardu eura u državnoj kasi do kraja naredne godine. Srbiji, kako kaže ministar finansija, nedostaje više od milijardu eura do kraja godine, zbog čega će morati da se zaduži sa euroobveznicama, […]

Published On 10 Sep 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO