Oštre kritike zbog promjene Žalbenog vijeća u predmetu protiv Mladića

Sudija Antonetti je, u predmetu Prlić, imao izdvojeno mišljenje (United Nations International Residual Mechanism for Criminal Tribunals)

Predstavnici udruženja žrtava i stručnjaci kritizirali su odluku sudije Jean-Claude Antonettija da promijeni troje članova žalbenog vijeća u predmetu protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića, dok je odbrana pozdravila odluku kao “pravednu”.

Istraživačica Međunarodnog humanitarnog prava Iva Vukušić s Univerziteta u Utrechtu kaže da je odluka sudije Antonettija “problematična iz tri razloga”.

Kao prvo, kako navodi Vukušić, promjena iskusnih sudija Theodora Merona, Carmela Agiusa i Daquna Liua jer su prethodno spominjali Mladića u drugim presudama zapravo znači da će “visokorangiranim optuženicima, koji se spominju u brojnim predmetima, gotovo uvijek suditi manje iskusni suci i sutkinje”.

Reklama

“Mladić se spominje u mnogo predmeta u Hagu i teško je naći iskusne suce, upoznate s bivšom Jugoslavijom, koji baš nikad nisu Mladića spominjali u svojim suđenjima“, pojašnjava ona.

Pogrešna logika

Kao drugo, logika da su ovi suci na neki način “pristrasni” zbog ranijih postupaka, pogrešna je prema Vukušić jer ukazuje da oni “nisu u stanju biti profesionalci i suditi samo na osnovu dokaza i prava”. Ona dodaje da je treći problem “usporavanje procesa”.

“Mladić je star i vjerujem da je u interesu svih da se predmet završi i donese konačna presuda. Mehanizam ima smanjene kapacitete i tu su već mogući zastoji. Sve me to zajedno brine da nećemo vidjeti kraj postupka“, rekla je ona.

Reklama

Sudija Jean-Claude Antonetti u četvrtak je prihvatio zahtjev odbrane da se iz žalbenog postupka isključe sudije Theodor Meron te Carmel Agius i Daqun Liu.

Kako je naveo Antonetti, sudije Meron, Agius i Liu “djeluju pristrasno” s obzirom na to da su u ranijim predmetima u Hagu donosili određene zaključke koji se tiču Mladića.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović kazao je da je odluka sudije Antonetija “čista osveta sudijama Agiusu i Meronu” zbog presuda u slučaju Jadranka Prlića i ostali, kao i Vojislavu Šešelju.

Reklama

Sudija Antonetti je, u predmetu Prlić, imao izdvojeno mišljenje – dok je većina proglasila šestorku krivom za zločine u nekadašnjoj samozvanoj republici Herceg-Bosni.

Izjava sina Ratka Mladića

U predmetu Šešelj, Antonetti je prvostepenom presudom oslobodio lidera Srpske radikalne stranke, koji je kasnije osuđen na deset godina zatvora zbog zločina počinjenih u Hrtkovcima (Vojvodina).

“Plašimo se da sudije koje su imenovane nisu upućene u dešavanja koja se bila na prostoru bivše Jugoslavije i da će to razvući slučaj i u presudi Mladiću dovesti do anomalija u odnosu na prvostepenu. Također, plašimo se i izjave sina Ratka Mladića da će mu otac biti oslobođen 2019. godine“, kazao je Tahirović.

Reklama

Član tima Mladićeve odbrane Miodrag Stojanović smatra da je odluka pozitivna jer ukazuje na “kontaminaciju u drugim predmetima”.

“Ja sam očekivao ovakvu odluku ranije jer to je nebrojeno puta istaknuto kao argumentacija. U našim sudovima takva mogućnost ne bi postojala. Ako je neko već sudio u takvom predmetu, ne bi mogao biti u drugom stepenu. Ona će biti predmet mnogobrojih priča. To je obrazloženo na 250 strana. Vjerujte, za mene je ovo jutros bila vijest koja je odjeknula kao bomba među svima nama u timu“, rekao je Stojanović.

Tribunal je Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba VRS-a, u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskohercegovačkih općina.

“Žalbe na presudu podnijeli su i odbrana i haški tužioci, a konačna presuda je trebala biti izrečena naredne godine”, saopćio je BIRN.

Antonetti je imenovao novo vijeće u slučaju ‘Mladić’, u čijem sastavu su sudije Mparany Mamy Richard Rajohnson, Gberdao Gustave Kam i Elizabeth Ibanda-Nahamya.

Izvor: Agencije