Izbori u Makedoniji zakazani za 11. decembar

Makedonija je upala u krizu u februaru 2015. godine (Al Jazeera)

Predsjedavajući makedonskog parlamenta Trajko Veljanovski proglasio je 11. decembar za datum dugoočekivanih parlamentarnih izbora koji bi trebali okončati 20-mjesečnu krizu izazvanu skandalom u vezi s prisluškivanjem.

Makedonija je upala u krizu u februaru 2015. godine, kada je opozicija optužila tadašnjeg premijera Nikolu Gruevskog i njegovog šefa za kontraobavještajni rad za prisluškivanje telefonskih poziva više od 20.000 ljudi.

“Vraćamo mandat narodu koji je jedina i najlegitimnija vlast”, naveo je Veljanovski u saopštenju.

Reklama

Raspuštanje Sobranja

Sobranje je juče jednoglasno izglasalo raspuštanje aktuelnog parlamentarnog sistema.

Prije toga usvojilo je državni budžet za sljedeću godinu, ranije od uobičajenog, zbog izbora.

Reklama

Budžet za 2017. predviđa rast prihoda od 7,4 posto, na 187,6 milijardi denara (gotovo tri milijarde eura) i rashoda na rekordnih 206,2 milijarde denara (približno 3,3 milijarde eura).

Predviđa se deficit u budžetu od tri posto bruto domaćeg proizvoda, prenosi Srna.

Rasprava o budžetu trajala dva sata

Reklama

Umjesto najavljenih pet dana, rasprava o budžetu trajala je samo dva sata, a za njegovo usvajanje glasala su 72 poslanika, dok je 37 bilo protiv.

Ministar finansija Makedonije Kiril Minoski rekao je da će se ovim dokumentom podstaći ekonomska aktivnost zemlje, budući da će prioritet biti podrška privatnom sektoru.

Opozicija, koja je bila protiv usvajanja ovakvog dokumenta, smatra da budžet ima jedinstveni cilj, a to je “kupovina glasova”.

Nakon dugih i teških pregovora političke stranke su 20. juna dogovorile minimum reformi kako bi se izbori održali u decembru.

Prvo je provjeren birački spisak, te je 30.000 birača za koje nije utvrđen identitet izbrisano s popisa, a dogovoreno je da se još 170.000 birača nađe na posebnom biračkom spisku.

Izvor: Al Jazeera i agencije